voorwoord

Bekijk de video!

IPKW bruist! Directeur Kevin Rijke stelt je in bovenstaande video voor aan twee nieuwe collega's, hij blikt terug op het bezoek van minister Kamp en het Green Industry Event en hij gaat langs bij nieuwe huurders.

agenda

17 september

TEDxArnhem
Lees meer

5 t/m 10 oktober

Green Tech Week 
Lees meer

Najaar 2015

8e Green Industry Event
Lees meer

nieuws

Minister Kamp onder de indruk van IPKW

“Ik had niet kunnen vermoeden dat er achter de poorten van dit park zoveel moois gebeurt.” Met die lovende woorden sloot minister Henk Kamp zijn bezoek aan IPKW af. De VVD-minister bezocht Arnhem onlangs om kennis te maken met de duurzame en innovatieve ontwikkeling op het gebied van New Energy in de regio. Lees verder en bekijk de foto's op ipkw.nl/kamp

Trolley 2.0 van start op IPKW

Trolley 2.0 van start op IPKW

EL-KW/Vayon is op IPKW gestart met de ontwikkeling en bouw van de Trolley 2.0: een 18 meter lange gelede trolleybus die minimaal 10 kilometer los van de bovenleiding kan rijden. Lees verder

Vorig jaar werd al bekend dat EL-KW zich in Arnhem zou gaan vestigen voor de bouw van een eerste prototype Trolley 2.0. Zij hebben gekozen voor de mogelijkheden en het innovatieve karakter van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en zijn hier inmiddels gestart met het ombouwen van een bestaande 18 meter lange gelede trolleybus tot hybride variant. EL-KW is onderdeel van de Britse Vayon Green Power Group en werkt aan de ontwikkeling van duurzame bedrijfsmatige mobiliteit.

Tien kilometer los
De Trolley 2.0 heeft een efficiëntere aandrijflijn, zodat er minder stroom uit de bovenleiding nodig is om te rijden waardoor er tegelijkertijd kan worden geladen. De stroom wordt opgeslagen in een accu en wordt benut zodra de bus van de lijn af is. De bus kan straks van de bovenleiding af, rijdt vijf kilometer heen en vijf kilometer terug om weer verbinding te maken met de leiding en opnieuw op te laden. Met het tegelijkertijd op stroom rijden en een accu opladen worden twee duurzame technieken gecombineerd.

Met de Trolley 2.0 wordt de periferie van trolleyvervoer vergroot en wordt bestaand materiaal flexibeler ingezet. De inzet van aardgasbussen kan op die manier worden verminderd. Jurgen van Kalleveen, directeur van EL-KW: “Omliggende dorpen en steden willen geen bovenleidingen, of het is te duur. Dan biedt de Trolley 2.0 uitkomst: op en neer naar Elst of Huizen kan straks al met deze bus. Maar de ambitie is wereldwijd; in groot-Europa zijn alleen al 148 trolleysteden te vinden.”

Ontwikkelen en maken in Arnhem
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is een vestigingsplaats voor ondernemers in de productie- en/of cleantech-industrie. Kevin Rijke, directeur van IPKW: “Duurzame mobiliteit is voor ons heel belangrijk en als park richten we ons op innovatie. Dit project sluit daar fantastisch op aan en we zijn er trots op dat de Trolley 2.0 op ons park wordt ontwikkeld en gemaakt.”

Van Kalleveen: “De duurzame, cleantech uitstraling van het park past bij ons. IPKW heeft goed meegewerkt en meegedacht en we voelen ons hier thuis.” Bovendien is er geen betere locatie om de bus verder te ontwikkelen dan Arnhem. “We gaan nu van historisch belangrijke trolleystad, waar de bussen blijven rijden, naar plek waar ze ook gebouwd worden. Dan kun je echt zeggen: Arnhem is de trolleyhoofdstad van de wereld.”

In december van dit jaar worden de eerste testritten gemaakt in Arnhem, om het prototype vervolgens verder te ontwikkelen en de bus uiteindelijk productieklaar te maken.

Inklappen
Green Industry Event: Design & Technology II

Green Industry Event: Design & Technology II

Het zevende Green Industry Event: Design & Technology II bracht opnieuw een volle zaal, lezingen van Jeroen van Erp en Thomas Marzano en de uitreiking van de Ontwerp + Innovatie Prijs. Bekijk de video

Lees het verslag en bekijk de foto’s van dit event op onze website: ipkw.nl/crossovers

Inklappen
Arnhemse Workmates in Milaan

Arnhemse Workmates in Milaan

Het open designerscollectief Workmates presenteerde zich tijdens de Salone del Mobile in Milaan niet op één locatie, maar deelde haar ideeën en werkwijze via een krant die door de stad werd verspreid. Lees verder

Workmates is een open collectief dat bestaat uit Rick Tegelaar, Casper Tolhuisen, Joris de Groot, Roos Meerman en Klaas Kuiken. Een deel van dit collectief is op IPKW gevestigd. Download de Good News-krant op hun website!

.
Inklappen
Roos Meerman wint Ontwerp + Innovatie Prijs

Roos Meerman wint Ontwerp + Innovatie Prijs

Met het project 'Aera Fabrica' heeft Roos Meerman de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland gewonnen. Tijdens het Green Industry Event: Design & Technology II werd aan haar de IPKW Award uitgereikt. Lees verder

Met haar zelfontwikkelde ontwerptechniek Aera Fabrica verdiende Roos Meerman een geldbedrag ter grootte van 7.500 euro. 

Meerman maakt kunststof producten door 3D-printtechnologie te gebruiken in combinatie met andere technieken, bijvoorbeeld door toevoeging van warmte en lucht.


Talent

De OPA Talent Award ging naar de Arnhemse mode-ontwerpers Joris Suk, Tessa de Boer en Hans Hutting van Maison The Faux. Zij ontwikkelden de duurzame en ecologisch verantwoorde modecollectie 'Gij zult streven naar Utopia'.

De publieksprijs, waarvoor de afgelopen maanden - en in de pauze van het event - kon worden gestemd via de site van dagblad De Gelderlander, ging naar Lilian van Daal. De Arnhemse ontwerpster maakte met de 3D-printer een stoel met een op de natuur geïnspireerde, celachtige structuur.

Inklappen

Meer nieuws

Meld je aan voor het ArtEZ-project Biobased Design

BIOBASED DESIGN is een initiatief van het ArtEZ Art Business Centre en de Provincie Gelderland i.s.m. de Regionale Centra voor Technologie (RCT’s). Een innovatieproject voor bedrijven in de EMT-sector en de maakindustrie die een ontwerpvraag hebben vanuit een hernieuwbare grondstof. We denken daarbij aan bedrijven die bezig zijn met alternatieve product – of proces technologie waarbij de inzet van bio-based materialen in ontwikkeling is of overwogen wordt. Het uiteindelijke doel is om d.m.v. een samenwerking met de creatieve industrie verschillende ontwerp- en denkrichtingen te verkennen met biobased design producten als eindresultaat.

In BIOBASED DESIGN werken we samen met jonge professionals in product- & fashion design, die zijn afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Tijdens de kick-off op 28 mei 2015 koopt u uw eigen expertise in – drie ontwerpers naar keuze – voor dit project. Na een uitgebreide briefing op locatie zullen zij aan de slag gaan met uw casus om vervolgens een conceptvoorstel te pitchen tijdens een openbare bijeenkomst op 8 juli 2015.

Je krijgt dan 3 BIOBASED design concepten aangeboden op uw innovatievraag. Voor de vervolgstappen zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleiding, financiering en onderzoek.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de website van ArtEZ.

Topell Energy naar IPKW

Topell Energy heeft een kostenefficiënt systeem gemaakt voor torrefactie, een techniek om biomassa beter geschikt te maken voor verbranding en vergassing. Het vernieuwde systeem maakt grootschalige productie van biobrandstof uit houtachtige biomassa mogelijk.

Topell Energy maakt op IPKW een doorstart, nadat de in Duiven gevestigde proeffabriek vorig jaar failliet ging. De Provincie Gelderland investeerde 4,5 ton om een nieuwe markt te vinden voor pellets, een soort houtskoolblokjes die gestookt worden in energiecentrales. Eerder stak de provincie al 1 miljoen euro in het bedrijf, van ontwikkelingsmaatschappij PPM Oost kreeg Topell 3,8 miljoen. 

Vul de IPKW imago-enquête in en win

Beste IPKW’er,

Met deze vragenlijst onderzoek ik het imago van Industriepark Kleefse Waard (IPKW), als onderdeel van mijn afstudeeronderzoek. Het invullen van deze vragenlijst duurt circa 8 minuten en met het invullen maak je kans op een verzorgde lunch voor 4 personen in parkrestaurant De Waard op IPKW. De ingevulde gegevens worden anoniem verwerkt.

Bij voorbaat dank voor je medewerking!

Cas van Horck
Student Commerciële Economie: International Event, Music & Entertainment Studies
Fontys te Tilburg

Klik hier voor de enquete

Bootcamp is weer begonnen op IPKW!

Na je werk het nuttige met het aangename combineren? Doe weer mee met bootcamp op IPKW! Een uurtje conditie en kracht opbouwen samen met andere IPKW´ers.

Namens het team van IPKW bieden we alle bewoners van het park 2 keer in de week een uur gratis bootcamp aan.

Bootcamp is een intensieve full body workout voor iedereen. Ongeacht geslacht, postuur, leeftijd of conditie, iedereen traint in zijn of haar eigen tempo en intensiteit. Iedereen kan meedoen! Lekker buiten sporten zonder verbeten gezichten en zware gewichten! Een ervaren instructrice en mede bootcampers zorgen voor de motivatie en gezelligheid.

De bootcamplessen op IPKW worden begeleid door professionele trainers van City Bootcamp.

Heb je interesse? Neem contact op met Marloes Huinink via marloes@ipkw.nl of 026 384 46 46.

te huur

Centraal gelegen atelierruimte

Centraal gelegen atelierruimte

Centraal gelegen op IPKW, vlakbij restaurant De Waard, zijn er twee ruimtes beschikbaar van elk 80 m2. De lichte ruimtes zijn bruikbaar als kantoorruimte, maar ook als atelier.

- 80 m2 per stuk, gelegen op de eerste verdieping van Gebouw KB
- centrale ligging op het park, vlakbij restaurant De Waard
- parkeerplaatsen voor de deur
- mooie lichte ruimte door daklicht
- met gedeelde voorzieningen zoals een spreekkamer, pantry en toiletgroep

Interesse om een keer te komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mathijs Buddingh' via 026 384 46 46 of mathijs@ipkw.nl.

Klik hier voor een brochure (pdf) van deze ruimtes of bekijk ons volledige aanbod.

uit de oude doos

Vezels op IPKW

Vezels op IPKW

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT