voorwoord

Bekijk de video

Welkom bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Deze nieuwsbrief is bedoeld om de clean tech community op IPKW te versterken en om onze relaties beter te informeren. In bovenstaande video neemt Parkmanager Frank Westers u mee langs de ontwikkelingen op het park. Fijne feestdagen!

agenda

18 dec, 09.30 - 14.30 uur

Gratis poffertjes voor IPKW'ers

Oproep

IPKW bouwt momenteel een duurzaam en modern Parkrestaurant. Dit nieuwe Parkrestaurant wordt dé plek op het park om elkaar te ontmoeten. Momenteel zijn we druk bezig met het ontwerpen van de inrichting, waarbij we gebruik willen maken van op IPKW geproduceerde materialen. Heb jij als IPKW'er een product dat gebruikt zou kunnen worden in het nieuwe Parkrestaurant of heb je een goed idee? Laat het ons per mail weten.

nieuws

Duurzame herontwikkeling Gebouw LB van start

Gebouw LB staat symbool voor IPKW als geheelproject: renoveren, moderniseren en verduurzamen middels een vernieuwende werkwijze. Hierbij voldoet het gebouw aan de moderne wensen en eisen, zonder dat de sfeer en kwaliteit van het oorspronkelijke pand verloren gaat.

Volg de ontwikkeling op ipkw.nl/lb en bekijk hierboven een korte video over de eerste werkzaamheden.

IPKW verwelkomt Alliander Mobility Services

IPKW verwelkomt Alliander Mobility Services

Op 1 maart verwelkomen wij Alliander Mobility Services als grote aanwinst voor de clean tech community op IPKW. Deze partij houdt zich bezig met het ontwikkelen van oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Lees verder

Alliander Mobility Services huurt per 1 maart 2014 kantoor-, bedrijfs- en demoruimte op IPKW. Alliander Mobility Services, die zich in Gebouw LB zal vestigen, is onderdeel van netwerkbedrijf Alliander en houdt zich bezig met het ontwikkelen en in de markt zetten van oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Er komen in eerste instantie 25 mensen te werken in de vestiging op IPKW, verwacht wordt dat dit aantal binnen twee jaar oploopt tot 50 werknemers.

Alliander Mobility Services maakt zich sterk voor een zogenoemd interoperabel elektrisch mobiliteitsnetwerk in Europa. Door verschillende disciplines en Europese partijen bij elkaar te brengen wil de organisatie barrières wegnemen die de ontwikkeling en verdere uitrol van duurzame mobiliteit in de weg staan.

Alliander Mobility Services, die nu op een tijdelijke locatie in Nijmegen zit, biedt provincies, gemeenten en andere klanten kostenefficiënte laadoplossingen. Van de Gemeente Arnhem kregen zij de exclusieve rechten om een openbaar netwerk van laadpalen te leveren, exploiteren, beheren en onderhouden.

Inklappen
Dr. Ten wint jaar lang toegang tot Greenhouse

Dr. Ten wint jaar lang toegang tot Greenhouse

Dr. Ten heeft tijdens het GreenTech Congres in november de Jan Terlouw Innovatieprijs 2013 gewonnen. Naast de geldprijs van € 10.000 won Dr. Ten de Greenkey, waarmee ze één jaar gratis toegang krijgen tot een bedrijfsunit in de Greenhouse. Lees verder

Dr. Ten ontwikkelt een recyclebare zeezoutbatterij. De batterij maakt het voor bedrijven en consumenten mogelijk om lokaal energie op te slaan. Ook zou de batterij stabieler en schoner zijn dan de meeste andere batterijen op de markt.

Naast de geldprijs van € 10.000 won Dr. Ten de Greenkey. Met de Greenkey heeft Dr. Ten één jaar gratis toegang tot een bedrijfsunit in de Greenhouse ter waarde van € 5.000,-. De Greenhouse is gevestigd op IPKW en biedt als incubator ondersteuning aan start-ups in de energie- en milieutechnologie. Het doel van de Greenhouse is om beginnende ondernemers te laten groeien door middel van professionele ondersteuning, financiering en huisvesting.

Klik hier voor meer informatie over de Greenhouse.

Inklappen

'The Future of Solar' groot succes

Vlotte Pecha Kucha’s, boeiende lezingen, inspirerende innovaties en een zeer goede sfeer. Het vierde Green Industry Event over The Future of Solar - georganiseerd door de Gemeente Arnhem, kiEMT en IPKW - was een groot succes! Bekijk hieronder de videoterugblik. Lees verder

Lees meer over dit Green Industry Event op ipkw.nl/solar.

Inklappen

Meer nieuws

Incubator de Greenhouse groeit

De afgelopen maanden was er volop ontwikkeling in de Greenhouse, de clean tech incubator op IPKW. Incubatormanager Louis de Boer: "Afgelopen jaar hebben diverse start-ups zich gevestigd in de Greenhouse, is ons partnernetwerk gegroeid en hebben wij subsidie ontvangen. Dit alles bevestigt dat wij op de goede weg zijn naar een clean tech ecosysteem!"

Nieuwe start-ups
De Greenhouse heeft in de laatste twee maanden van 2013 drie mooie partijen verwelkomd:

- De Solarboot. Dit is een researchproject van HAN-studenten en Liandon-medewerkers. De boot vaart op zelf opgewekte zonne-energie. Solarboot heeft sinds kort een werkplaats op IPKW en zal vanuit de Greenhouse de boot doorontwikkelen.

- Ofoil. Ofoil ontwikkelt een nieuwe aandrijving voor schepen, waarbij de klassieke schroef wordt vervangen door een staartvin. Geïnspireerd op de natuur, leidt deze techniek tot veel zuinigere schepen.

- Thermosmart. Thermosmart heeft een nieuwe thermostaat ontwikkeld die nu in productie gaat in de Greenhouse. De thermostaat maakt thuis energie besparen niet alleen voordelig, maar ook gemakkelijk en comfortabel.

Proefveld
de Greenhouse ontwikkelt op dit moment samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een proefveld op IPKW, waar projecten en proefopstellingen rondom clean technologies een plek krijgen om ontwikkeld en gedemonstreerd te worden. Februari 2014 is de beoogde startdatum van het eerste project, het active house van VBI en HAN.

Masterclasses
Afgelopen jaar heeft de Greenhouse negen masterclasses gegeven. De masterclasses gaan over thema's waar de start-ups in de Greenhouse mee te maken hebben of gaan krijgen in de ontwikkeling van hun onderneming. Op een interactieve manier wordt kennis overgedragen en de ondernemers delen hun ervaringen. Wij zien steeds meer mensen van buitenaf de masterclasses bezoeken, waardoor het ook een netwerkfunctie heeft gekregen. De Greenhouse gaat in 2014 door met het organiseren van deze bijeenkomsten.

Greenkey
Tijdens het GreenTech Congres op 25 november heeft Dr. Ten de Jan Terlouw Innovatieprijs 2013 gewonnen. Zij ontwikkelden een recyclebare zeezoutbatterij, die het voor bedrijven en consumenten mogelijk maakt om lokaal energie op te slaan. Naast de geldprijs van € 10.000 won Dr. Ten de Greenkey, waarmee ze een jaar lang gratis toegang hebben tot een bedrijfsunit in de Greenhouse.

Nieuwe website
Sinds kort heeft de Greenhouse een gloednieuwe website. Ga naar greenhouse-arnhem.nl voor meer informatie over de services die de Greenhouse biedt, een overzicht van de start-ups die er zitten en om te kijken of je in aanmerking komt voor een plek in de Greenhouse. Get started!

Mooie vooruitzichten Nederlandse industrie

De productie van alle takken van de Nederlandse industrie trekt volgend jaar verder aan; de sectoren die zich op het buitenland richten voorop.

Dat voorspelt ABN Amro in een dinsdag verschenen sectorrapport. De industriële productie groeit volgens de bank in 2014 met in totaal 2 procent. Het jaar daarop komt de expansie uit op 3 procent, voorspellen de economen.

De Nederlandse industriële productie groeide in september, na 8 maanden van krimp, met bijna 10 procent. ''ABN Amro gaat ervan uit dat de omstandigheden in de industrie in de komende maanden verder zullen verbeteren.''

De groei wordt volgens de bank vooral gestuwd door een sterke toename van het aantal buitenlandse orders voor transportmiddelen, machines en metaalproducten. De ABN-economen voorzien dat dit zich in een wat later stadium zal vertalen in hogere bedrijfsinvesteringen en aantrekkende werkgelegenheid.

Bescheiden herstel

De eurozone laat in 2015 een ''bescheiden herstel'' zien. ''Veel landen zullen profiteren van de aantrekkende wereldhandel en de verwachte koersdaling van de euro'', aldus ABN Amro. Vooral de export naar landen als China, Rusland en Brazilië zit in de lift.

Ook de economen van ING voorspellen dat de industrie in Nederland met 2 procent groeit, geholpen door herstel in de maakindustrie.

''De industriële export is de drijvende kracht achter het herstel, waarbij juist de Europese bestemmingen het opvallend goed doen'', liet het economische bureau vorige week al weten.

ING verwacht voor dit jaar nog een industriële krimp van 1,2 procent.

Bron: nu.nl

IPKW op de hak genomen

In de Gelderlander van zaterdag 30 november 2013 werd een verrassende draai gegeven aan de spraakballon van IPKW op de Westervoortsedijk.

Bekijk het artikel hier.

Zeer geslaagde Techniekdag van VNO-NCW

De Techniekdag Arnhem van VNO-NCW van 26 oktober, gehouden op IPKW, was zeer geslaagd. De circa 4000 bezoekers hebben genoten van alle door de deelnemende bedrijven aangeboden activiteiten.

Bekijk hier een video-impressie van de Techniekdag.

Daarnaast zijn er de afgelopen maanden verschillende mooie evenementen gehouden op IPKW, waaronder de werkconferentie Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken, manifistatie de Voorsprong van de Energiesprong en een bedrijfsevenement van Vivare.

Ook interesse in een fraaie industriële eventlocatie? Mail ons of download de informatiebrochure.

Pilot elektrische poolauto verlengd

Vanaf deze zomer kan iedereen die werkzaam is op IPKW kosteloos gebruik maken van een elektrische poolauto. Dit initiatief zijn we gestart om elektrisch (deel)vervoer te stimuleren en om iedereen op IPKW in het kader van onze clean tech community een extra service te bieden.

Samen met onze partners Project A15, SnappCar en The New Motion hebben we besloten om deze pilot te verlengen tot het einde van het jaar. De witte Nissan Leaf is nu beschikbaar in plaats van de lichtblauwe.

Het registreren, reserveren en gebruik van de auto gaan op dezelfde manier als voorheen. Kijk voor een instructie en de voorwaarden op ipkw.nl/poolauto.

Download de gratis app van The New Motion voor een overzicht van beschikbare laadpunten in de buurt, onderweg of bij je bestemming.

te huur

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Te huur op IPKW: het in 1942 vervaardigde Gebouw LB, dat op dit moment volledig wordt gerenoveerd naar een hoogwaardig bedrijfspand met een duurzame energiehuishouding. De renovatie wordt met zorg uitgevoerd, met behoud van het monumentale karakter. De buitenschil ademt de krachtige industriële sfeer van weleer, wat een bijzonder contrast oplevert met de modern ingerichte ruimtes aan de binnenzijde.

- units vanaf ca. 250 m² vvo (flexibel in te richten)
- begane grond, 1e, 2e en 3e verdieping

Ben je geïnteresseerd om je op een unieke locatie te vestigen? Bel met Fred Eggenhuizen op (026) 384 46 46
.

Bekijk ons volledig aanbod

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT