voorwoord

Bekijk de video!

Kevin Rijke en Margreet van Gastel nemen je mee langs de meest recente ontwikkeling op IPKW: het Clean Mobility Center.

agenda

3 maart

IPKW Café
Lees meer

9 t/m 23 maart

Dinnershow
Lees meer

21 april

Opening Clean Mobility Center
Lees meer

nieuws

Start Clean Mobility Center op IPKW

Start Clean Mobility Center op IPKW


Meer economische waarde en innovatieve oplossingen in de duurzame mobiliteitssector. Met die gezamenlijke ambitie heeft een aantal marktpartijen de handen ineengeslagen om te komen tot het Clean Mobility Center, een ‘European center for business innovation’. Eind januari is op IPKW het officieuze startschot gegeven. Lees verder op ipkw.nl/cleanmobility.

Alucha groeit door met unieke installatie

Alucha groeit door met unieke installatie

Nog geen jaar geleden begon startup Alucha in incubator de Greenhouse. Nu groeien ze door op IPKW, met een unieke proefinstallatie voor hun recyclingproces. Lees verder

Alucha houdt zich bezig met recyclingtechnologie voor complexe afvalstromen. Afval dat enerzijds uit organisch materiaal bestaat, zoals plastic of biomassa, en anderzijds uit niet-organisch materiaal. Een goed voorbeeld zijn drinkpakken, die uit plastic, aluminium en papier bestaan. Het papier wordt er bij recycling standaard uitgehaald, maar de rest blijft doorgaans over en gaat de verbrandingsoven in. Alucha gaat verder en scheidt ook die overige bestandsdelen tot bruikbare reststromen.

“Dit doen we al een tijdje, maar sinds kort richten we ons specifiek op papierslib, bijvoorbeeld uit waterzuiveringsinstallaties”, vertelt directeur Hans Cool. “Dat slib is een groot probleem voor het milieu. Op dit moment kan onze installatie tien kilo per uur aan; we werken eigenlijk nog op labschaal. Met een nieuwe installatie schalen we op naar 100 kilo slib per uur. Die installatie bouwen we helemaal zelf en het wordt dit eerste ter wereld met dit procedé.”

Die hoeveelheid is nog steeds niet commercieel, maar wel de basis van waaruit ze verdere stappen gaan zetten. “Daarvoor hebben we een flinke loods op IPKW gehuurd, als toevoeging op ons kantoor in de Greenhouse. Het is ideaal dat we hier kunnen doorgroeien, op een besloten park, met grote loodsen en goede voorzieningen. Bovendien zijn vergunningen niet zo moeilijk, aangezien het een industrieel terrein is.”

Hoewel ze met 300 m2 genoeg ruimte hebben, bouwen ze de installatie zoveel mogelijk in een zeecontainer. Cool: “We geloven in een modulair concept. Bovendien kunnen we op deze manier op tournee. Na de eerste testen hier op het park gaan we met die container naar (potentiële) klanten toe om ter plekke te testen en te laten zien wat we kunnen.” De eerste test op locatie staat gepland bij het Zweedse SCA, een van de grootste papierverwerkers ter wereld en financier van de proefinstallatie.

Lees voor meer informatie over Alucha en hun recyclingtechniek het uitgebreide artikel in het Financieele Dagblad of kijk op Alucha.com.

Inklappen
Groei IPKW zet door

Groei IPKW zet door

De groei van IPKW zet dit jaar onverminderd door, met nu al vijf nieuwe partijen die zich hier vestigen. Daarmee stijgt het aantal nieuwe medewerkers op het park tot ruim 250. Lees verder

In totaal verwelkomde het Arnhemse IPKW in het topjaar 2015 maar liefst tien nieuwe partijen op het park. Dit jaar staat de teller al op vijf: Airhunters, VA, DuraGreen en de eenmansbedrijven Esuni en Asfalt Advies op het park. 

Jagen op lucht
Airhunters biedt eigenzinnige transportoplossingen, die niet alleen duurzamer maar ook significant goedkoper zijn. Zij maken namelijk gebruik van vrachtwagens die toch al onderweg zijn, in plaats van vervoersmiddelen toe te voegen aan het verkeer.

Vanuit hun bedrijfsruimte aan de Hoofdstraat op IPKW zoekt Airhunters op basis van de specifieke zendingen van hun klanten naar ruimte: zij jagen letterlijk op lucht. En lucht is er genoeg, want gemiddeld genomen is een vrachtwagen voor slechts 85% gevuld.

Strategische communicatie
VA communication by design verlaat dit voorjaar na veertig jaar de Achterhoek om naar Arnhem te verhuizen. “Infrastructuur, ligging, uitstraling en het ondernemende klimaat gaven de doorslag om naar IPKW te gaan”, aldus directeur Wouter Botman. VA richt zich op de B2B-markt en ondersteunt opdrachtgevers bij hun strategische communicatie. Samen met VA verhuist ook Uitgeverij Boekschap naar het park.

Groene gevels
DuraGreen richt zich op het ontwikkelen en vermarkten van groene duurzame gevel- en daksystemen, binnengevelsystemen en geluidsschermen voor bouw en infrastructuur. “Wij optimaliseren continu onze systemen in gemak, werking en uitstraling”, vertelt Willem Weeda van DuraGreen.

Het bedrijf heeft een slim en duurzaam systeem ontwikkeld voor groene verticale begroeiing. Dit modulaire systeem wordt geheel prefab aangeleverd en kan met een korte montagetijd worden opgebouwd. DuraGreen vestigt zich in het bij de parkingang gelegen Gebouw GE, waar diverse flexibel in te richten kantoorruimtes te huur zijn.

Duurzame wegen
In Gebouw GE zijn sinds kort ook duurzaamheidspecialist Manfred van Dort (Esuni) en wegenbouwkundige Dick van Vliet (Asfalt Advies) neergestreken. Deze twee eenmansbedrijven werken samen aan de ontwikkeling van een nieuw concept voor het verduurzamen van wegen. Van Dort: “We zijn de keukentafel ontgroeid en hadden behoefte aan een plek met twee bureaus tegenover elkaar, een muur voor al onze ideeën en een inspirerende omgeving. Dit gebouw is wat dat betreft een ideale uitvalsbasis voor onze plannen.”

Klik hier voor een overzicht van alle op IPKW gevestigde bedrijven.

Inklappen
Publiciteitsgolf na winst Gouden Piramide

Publiciteitsgolf na winst Gouden Piramide

IPKW won eind vorig jaar de Gouden Piramide. De winst van deze Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bracht mooie publicaties met zich mee. Lees verder

Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. In 2015 was het thema gebiedsontwikkeling.

Een greep uit de publicaties over of naar aanleiding van de winst:

- Diverse online en offline (pdf) artikelen in De Gelderlander
- Uitzending Kunstuur op AVROTROS
- Archello
- PersPodium
- De Architect
- Gebiedsontwikkeling.nu
- Monumentaal.com
- Omroep Gelderland
- Architectenweb
- Binnenkort in het Financieele Dagblad
- Binnenkort in De Groene Amsterdammer


Kijk voor meer informatie op ipkw.nl/piramide.

Inklappen
Opening vestiging BK ingenieurs op IPKW

Opening vestiging BK ingenieurs op IPKW

Met als motto 'Samen werken aan morgen' is de vestiging van BK ingenieurs op IPKW geopend, onder applaus van klanten, medewerkers en wethouder Ron König. Lees verder

De BK-vestiging op Industriepark Kleefse Waard (IPKW, het voormalige AKZO-terrein) vervangt een kantoor in Elst. Op IPKW vestigen zich vooral clean technology bedrijven die willen groeien op basis van innovatie. Voor BK ingenieurs weegt niet alleen die innovatie, maar ook de mogelijkheid van cross selling met juist dit type bedrijven zwaar.

BK ingenieurs is ervan overtuigd dat er met name op het gebied van duurzame innovatie steeds vaker sprake zal zijn van het delen van kennis. Dat kan bijvoorbeeld door middel van bijeenkomsten, onderwijsprojecten en het uitwisselen van werkervaring. Door dicht tegen uitstekend gefaciliteerde kennisclusters als die in Arnhem en Utrecht aan te gaan zitten wil BK ingenieurs optimaal inspelen op deze ontwikkeling.

Bron: bkingenieurs.nl

Inklappen

Meer nieuws

AkzoNobel beloond voor duurzaam beleid

AkzoNobel's number one ranking on the 2015 Dow Jones Sustainability Index (DJSI) has resulted in the award of an Industry Leader, Gold Class distinction for excellent sustainability performance.

The recognition also includes a listing in the 2016 Sustainability Yearbook, which features the world's most sustainable companies, as determined by their score in RobecoSAM’s annual Corporate Sustainability Assessment (CSA).

The latest DJSI ranking was published last September, when AkzoNobel was placed top of its sector for the fourth year in a row. This reinforced our belief that sustainability should sit at the heart of our business strategy, while underlining the value of our Planet Possible approach to radical resource efficiency.

Published every year since 2004, The Sustainability Yearbook provides thought-provoking snapshots of the main trends, challenges and opportunities that bridge the gap between corporate sustainability and sustainability investing.

Bron: AkzoNobel

Zelfrijdende auto's samen de snelweg op

De zelfrijdende auto’s gaan van de testbaan naar de openbare weg. Op woensdag 16 maart rijden ongeveer 50 auto’s over de A2 van Amsterdam naar Beesd en terug, een rit van in totaal ruim 120 kilometer. Dat gebeurt overdag, tussen het overige verkeer, om te kijken hoe dat gaat.

De auto’s - BMW, Hyundai, Mercedes, Tesla, Toyota en Volvo - rijden in treintjes van 5 of 6 voertuigen. Ze bepalen zelf hun snelheid en de afstand tot hun voorligger. "Waar we 100 mogen rijden, rijden we 100. Waar 120 mag, rijden we 120", zegt Mark Maaskant van het testcircuit in Lelystad. Op het circuit zijn de auto’s de afgelopen tijd op de proef gesteld.

Afstand
Als een andere automobilist zich in het peloton wurmt, remmen de auto’s erachter zelf af zodat ze weer genoeg afstand hebben. Als de ’onderbreker’ weg is, herstelt het pelotonnetje zich.

Bron: De Gelderlander

Kom naar de Dinnershow op IPKW

Voor de vijfde keer presenteren de studenten van Rijn IJssel Creatieve Industrie en Rijn IJssel Vakschool Wageningen, in samenwerking met Studio 26, de Dinnershow, die dit jaar geheel in het teken staat van de Giro d'Italia.

Na Papendal en het Musis Sacrum strijkt de show nu neer op IPKW. Onderwijs en bedrijfsleven laten samenwerken: dat is niet alleen een doel van deze Dinnershow maar ook van IPKW. Het samenbrengen van deze twee partijen zorgt voor een unieke ervaring op een plek waar vroeger de machines en medewerkers van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) en AKZO werkten. Niet alleen een bijzondere show dus, maar tevens een bijzondere locatie.

Dinnershow GOUD staat voor een spectaculaire show met dans, zang en muziek, een heerlijk vijfgangenmenu en vele verrassingen. De dinnershows zijn op donderdag 17 maart, vrijdag 18 maart en zaterdag 19 maart 2016.

Klik hier voor impressies van voorgaande jaren, meer informatie over de Dinnershow en om te reserveren.

4PET in Maakindustrie Top 100

4PET Holding staat op plek 92 in de Maakindustrie100 (2015) van Management Team. De maakbedrijven in deze lijst 'zijn onmisbaar voor de toekomst van de BV Nederland', aldus het blad.

4PET Holding is het moederbedrijf van het op IPKW gevestigde 4PET Recycling, dat PET-flessen recyclet. Het is tevens het moederbedrijf van onder meer Snelcore, dat PET-folies op rollen produceert.

te huur

Lichte bedrijfshal

Lichte bedrijfshal
Te huur op IPKW: lichte bedrijfshal van circa 800 m2.
 
- Toiletgroep aanwezig
- Overheaddeur van 4 meter hoog en 3,8 meter breed
- Vrije werkhoogte: 6 meter
- 24/7 beveiliging op het terrein aanwezig


Interesse om een keer te komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mathijs Buddingh' via 026 384 46 46 of mathijs@ipkw.nl.

Bekijk hier ons volledige aanbod

uit de oude doos

Elektrisch rijden op IPKW: de Spijkstaal in 1966

Elektrisch rijden op IPKW: de Spijkstaal in 1966

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT
  • Veolia