voorwoord

have a wishful 2015!

We gaan ook van 2015 een duurzaam en innovatief jaar maken, vol nieuwe samenwerkingen, ideeën en projecten. Klik hier voor een terug- en vooruitblik in het nieuwjaarskrantje van Schipper Bosch en join us!

agenda

26 februari

Nacht van de Gelderse Economie Lees meer

 

 

 

 

Begin juli

7e Green Industry Event: Green Leadership

nieuws

Dynamiek, inspiratie en duurzame lessen

Dynamiek, inspiratie en duurzame lessen

Een bomvolle zaal, concrete en levendige voorbeelden, inspirerende verhalen en volop dynamiek. Op een niet eerder gebruikte evenementenlocatie op IPKW werd in december het zesde Green Industry Event gehouden, met als thema The Circular Economy.

Bekijk een terugblikvideo, de animatievideo Circulair IPKW, foto’s en alle presentaties op onze website: ipkw.nl/circulair.

DEBS bouwt huizen van piepschuim

DEBS bouwt huizen van piepschuim

IPKW is met DEBS een nieuwe innovatieve huurder rijker. DEBS ontwikkelt, bouwt en renoveert met haar partners diverse projecten met behulp van EPS, in de volksmond beter bekend als piepschuim. Lees verder

Bekijk de video hieronder voor meer informatie over DEBS en haar moederbedrijf Nedcam:

Inklappen
Inschrijving nieuwe innovatieprijs geopend

Inschrijving nieuwe innovatieprijs geopend

Ontwerpers werkzaam in Gelderland kunnen tot 1 februari 2015 meedingen naar de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland. Hierbij wordt de beste maatschappelijk relevante innovatie in Gelderland beloond. Lees verder

Met de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland wil Ontwerp Platform Arnhem de ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk relevante innovaties uit de Gelderse creatieve industrie tonen, belonen en stimuleren. De Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland wil laten zien dat ontwerpers op diverse manieren tot innovaties kunnen komen, zowel vanuit eigen initiatief als in directe samenwerking met anderen. Tot slot wil de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland de meerwaarde van samenwerken met ontwerpers tonen. Ontwerptalent krijgt in Gelderland op deze manier nog meer de aandacht die het verdient.

De Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland bestaat uit een publieksprijs en twee vakprijzen. De vakprijs wordt ter beschikking gesteld door Industriepark Kleefse Waard (IPKW). De IPKW Award bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro, de OPA Talent Award gaat naar een inzending van een ontwerper die korter dan 3 jaar is afgestudeerd van een ontwerpopleiding en ontvangt 750 euro. De publieksprijs bestaat uit een dinerbon van 200 euro.

Deelnemers moeten uit Gelderland komen. Bij inzendingen waarbij meerdere partijen betrokken zijn moet tenminste één partij in de provincie zijn gevestigd. Projecten kunnen worden ingezonden via de website van de prijs: ontwerpinnovatieprijs.nl. De inzending sluit op 1 februari om 23.59 uur. Op 26 februari wordt een shortlist met kanshebbers bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Economie van de provincie Gelderland.

De Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland is een initiatief van Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en wordt mede mogelijk gemaakt door Industriepark Kleefse Waard, de provincie Gelderland, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en dagblad de Gelderlander.

Inklappen
IPKW biedt ruimte voor cleantech evenementen

IPKW biedt ruimte voor cleantech evenementen

IPKW is besloten door een hek en wordt 24/7 bewaakt – om de vernieuwende processen van haar huurders te beschermen – maar staat open voor evenementen. Lees verder

IPKW biedt sinds kort de mogelijkheid aan externe partijen om evenementen te organiseren in een van de industriële ruimtes die het park rijk is. Ook het restaurant staat open voor bezoekers van buiten het park. De statige Hoofdstraat vol met bomen, de historische fabrieksgebouwen en de fraaie panden zorgen voor een bijzondere sfeer.

Kenmerkend voor IPKW zijn de termen duurzaamheid, innovatie en kennisdeling en in algemene zin ligt de focus van IPKW op het thema cleantech. Zij richten zich dan ook vooral op evenementen die binnen dit thema waarde toevoegen aan het park en de bedrijven die daar zijn gevestigd.

Er zijn op IPKW zowel kleinere kant-en-klare ruimtes als volledige lege fabriekshallen te huur. Zo biedt IPKW mogelijkheden voor bijeenkomsten voor 2 tot 1.000 personen. Kijk voor meer informatie en een video op ipkw.nl/evenementenlocatie.

Restaurant open voor publiek
Onder andere het nieuwe duurzame parkrestaurant De Waard biedt mogelijkheden voor bijeenkomsten, vergaderingen en events (voor 2 tot 125 personen). De Waard is tevens buiten evenementen om een ontmoetingsplek voor relaties uit de cleantech sector. Ook mensen van buiten het park kunnen hier vanaf nu terecht voor een kop koffie en/of lunch. Arnhem is dus een lunch- en ontmoetingsplek rijker! Kijk voor meer informatie op ipkw.nl/dewaard.

Inklappen
Kevin Rijke nieuwe directeur IPKW

Kevin Rijke nieuwe directeur IPKW

Het afgelopen jaar werden op IPKW steeds meer resultaten zichtbaar van tien jaar gebiedsontwikkeling en community building. Om deze lijn door te trekken heeft het park sinds kort een nieuwe directeur: Kevin Rijke. Lees verder

Kevin is eindverantwoordelijk voor de organisatieontwikkeling van het park. De functie van parkmanager zal nog worden ingevuld; diegene wordt het dagelijks aanspreekpunt voor de huurders op IPKW.

Onder Kevin gaat IPKW verder met het betrekken en verbinden van huurders op het park. Er komt meer nadruk te liggen op de gezamenlijke ontwikkeling van IPKW met onze stakeholders, met onderwijsinstellingen en op het gebied van circulair ondernemen. Uiteraard blijven we ook op zoek naar nieuwe innovatieve en duurzame partijen die zich op IPKW willen vestigen.

Daarnaast blijven we een betrokken parkbeheerder die klaarstaat voor haar huurders, waarbij we nog actiever aanwezig en zichtbaar willen zijn op het park. Dat doen we samen met het Parkmanagement en met het Technisch Beheer en Onderhoud, met de portiers in het Poortgebouw en met onze collega’s bij de gemeente Arnhem.

Klik hier voor een overzicht van onze mensen.

Inklappen

Meer nieuws

Demowoning HAN op IPKW bijna klaar

De demowoning voor duurzame woonconcepten is bijna klaar. De woning wordt neergezet in het kader van ‘Fit the future’ en is een leer- en inspiratieproject voor duurzame bouw, met name voor senioren.


Binnen het project werken studenten samen met het bedrijfsleven aan een concept waarin ecologische en sociale aspecten van duurzaamheid samengaan. De studenten ontwikkelen in de demo- en onderzoekswoning toepassingen waardoor mensen op leeftijd langer thuis kunnen blijven wonen. Dat vraagt onder andere om aanpasbaarheid van de woning.

“Innovatie begint en eindigt met één woord”, aldus lector Masi Mohammadi van het lectoraat Architecture in Health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). “En dat woord is: ‘wij’.” Want ze doen het samen. Het initiatief was van de HAN, Huis & Milieu BV en de Greenhouse op IPKW.

Studenten van de HAN en de Technische Universiteit Eindhoven bedenken de innovatieve ideeën en bouwtoeleverende ondernemers als VBI uit Huissen doen de praktijkuitvoering. De Greenhouse, incubator voor cleantech startups, heeft een proefveld van 500 m2 ter beschikking gesteld, pal voor hun gebouw.

“Dit wordt een open source leeromgeving”, legt Ron van Wijk, projectleider van ‘Fit the future’ uit. “Het mooie is dat alles dus heel transparant moet zijn, ook voor de bedrijven die mee doen.” En dat doen ze graag, vertelde Gerard Nijboer van Huis & Milieu: “Wij krijgen veel energie van werken met jonge mensen. Die denken niet in problemen, maar in oplossingen.” Louis de Boer van de Greenhouse prees dit project omdat ecologie en economie hier hand-in-hand gaan.

De funderingen van het ‘Fit the future’-huis wordt een Smartfoot van IJB Groep en symbolisch wordt de eerste paal van In en OUT, exclusief voor tuin en interieur uit Rossum, in de grond geschroefd. De woning krijgt de standaardmaat van 5,40 bij tien meter. “Maar als de studenten het willen aanpassen omdat dat handiger is voor senioren dan kan dat. Het huis is helemaal flexibel”, zegt Martin Koppenhol van VBI.

Waterstof klaar voor doorbraak

Waterstofauto's stelen de show in Californië. En binnenkort in Duitsland. Wanneer rijden de Mirai en de ix35 FCEV over de Nederlandse snelwegen?

Vergeet de Prius. De Toyota van de toekomst heet de Mirai. De Japanse fabrikant noemt zijn nieuwe waterstof-elektrische gezinsauto een keerpunt in de auto-industrie. De Mirai staat in de showrooms in Japan en in het beloofde land van groene auto's, de Amerikaanse staat Californië. De stille hoop is dat Hollywoodsterren, die ooit de Prius-hybrides omarmden en tegenwoordig in volledig elektrische Tesla's zoeven, ambassadeurs zullen worden van waterstofauto's.

De Mirai komt in 2015 naar Europa. Naar München, Londen en Kopenhagen om precies te zijn. Niet naar Nederland. De infrastructuur ontbreekt hier, verklaart Guido Roozekrans van Toyota-importeur Louwman & Parqui. "De auto komt hier de komende twee jaar niet", schat hij. Waar Nederland vol laadpalen voor stekkerauto's begint te raken, ontbreekt het aan waterstoftankstations. Na de sluiting van een Arnhems station zijn er nog maar twee. Mist Nederland de boot?

Lees hier het hele artikel.

Open Dag IPKW trekt 15.000 bezoekers

De Open Dag en Techniekdag die zaterdagmiddag werden gehouden op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is een enorm succes geworden. Maar liefst 15.000 mensen bezochten het industrieterrein, waarmee er de hele dag door rijen stonden bij de verschillende activiteiten.

Met meer dan 100 doe-activiteiten, vrijwel alle bedrijven van IPKW die hun deuren openzetten en met spectaculaire shows van flyboard teams en het brandweertrainingscentrum viel er genoeg te beleven voor jong en oud. Bovendien konden de aanwezigen op diverse manieren kennismaken met innovatieve en duurzame oplossingen, bijvoorbeeld door een testrit te maken in een elektrische auto of door mee te bouwen aan het mini-winmolenpark op IPKW.

“Alleen maar blije mensen”
Wethouder Hans Giesing sprak namens de Gemeente Arnhem bij het openingwoord enthousiast over de samenwerking tussen het park en de Techniekdag Arnhem. “Ik zie alleen maar blije mensen vandaag. Zo zie je maar weer hoe leuk techniek kan zijn.”

Het doel van deze dag was enerzijds om kinderen kennis te laten maken met techniek en ze enthousiast te maken voor bètaopleidingen. Anderzijds was de Open Dag bedoeld om de beeldvorming vanuit de regio beter aan te laten sluiten bij de kwaliteit en bij het duurzame en innovatieve karakter van IPKW.

De prijs voor Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland, die IPKW twee dagen eerder kreeg, was al een bevestiging dat de ontwikkelingen van de afgelopen jaren niet onopgemerkt blijven. “Het feit dat zoveel mensen uit de regio Arnhem met zoveel enthousiasme vandaag op IPKW zijn geweest en de innovatie en techniek hier hebben beleefd, is de grootste prijs die we kunnen krijgen”, aldus Kevin Rijke namens IPKW.

Bekijk de foto's op onze Facebookpagina!

Arnhem werkt aan trolleybus zonder bovenleiding

In Arnhem gaat eind dit jaar de eerste trolleybus rijden die geen bovenleiding nodig heeft. De 18 meter lange, elektrische bus kan doorrijden als de trolleydraden ophouden. 

Arnhem is de enige stad in Nederland waar nog trolleybussen rijden.

Het gaat 3 miljoen euro kosten om de eerste twee bussen te bouwen. Dat bedrag wordt grotendeels opgebracht door het bedrijfsleven, maar ook Arnhem, de stadsregio en vervoersbedrijf Hermes/Connexxion dragen bij, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

Arnhem verwacht dat de nieuwe trolleybussen werkgelegenheid opleveren.

Een trolleybus is schoon en geruisloos. Vroeger reden trolleybussen ook in andere steden, die nu bekijken of ze deze weer opnieuw willen invoeren. Een draadloze trolleybus kan een aantrekkelijk alternatief zijn.

Bron: nu.nl

te huur

Plek voor innovatieve startups

Plek voor innovatieve startups

De Greenhouse is een incubator op IPKW die ambitieuze cleantech statups laat groeien tot succesvolle en onafhankelijke ondernemingen. De Greenhouse begon twee jaar geleden met 2 jonge honden, maar inmiddels werken er 15 startende ondernemingen. Door deze groei gaat de Greenhouse uitbreiden en komt er plek voor 15 extra startups.

Ken of ben jij een ambitieuze starter in de cleantech? Neem vrijblijvend contact op met Louis de Boer via 06 547 544 88 of info@greenhouse-arnhem.nl.

Ga naar Greenhouse-Arnhem.nl of bekijk ons volledige aanbod.

uit de oude doos

Personeelsrestaurant op IPKW

Personeelsrestaurant op IPKW

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT