voorwoord

Bekijk de video!

In deze voorwoordvideo kijken we mee met de herontwikkeling van Gebouw SB, de contractondertekening van TÜV Rheinland bij burgemeester Kaiser, het jurybezoek van de Gouden Piramide, het eerste IPKW Café en de drones van NIDIM.

agenda

14 augustus

NJO Muziekzomer op IPKW
Lees meer

17 september

TEDxArnhem
Lees meer

5 t/m 10 oktober

Green Tech Week 
Lees meer

nieuws

Wereldspeler TÜV Rheinland kiest voor IPKW

TÜV Rheinland, een van de belangrijkste internationale leveranciers van technische diensten voor kwaliteit en veiligheid, centraliseert verschillende Nederlandse divisies en verhuist deze naar Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Lees verder op ipkw.nl/tuv

Nominatie en jurybezoek Gouden Piramide

Nominatie en jurybezoek Gouden Piramide

IPKW is genomineerd voor de Gouden Piramide, de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, infrastructuur en ruimtelijke ordening. In juni kwam de jury op bezoek. Lees verder

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur & Milieu, Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Binnenlandse Zaken en wordt sinds 2003 uitgereikt.

Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking, zoals gemeenten, projectontwikkelaars en woningcorporaties. De beste projecten worden beschreven in een boek en de AVROTROS zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in het programma Kunstuur.

Jurybezoek
Op woensdag 3 en donderdag 4 juni werden IPKW en de andere genomineerde opdrachtgevers en hun projecten bezocht door de jury. Op IPKW kreeg de jury een rondleiding langs Gebouw LB, Allego en het ChargingPlaza, de op het park gevestigde (product)designers, Platowood (dat onder Schipper Bosch een doorstart maakte), de Greenhouse, restaurant De Waard en het Poortgebouw.

Jurycommentaar
“De opdrachtgever heeft een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld”, aldus de jury bij de bekendmaking van de nominaties. “Het project beperkt zich dan ook niet tot ruimtelijke ingrepen; het omvat tevens diverse collectieve voorzieningen en activiteiten. Het terrein is opnieuw ingericht en bij de renovatie van de gebouwen was er veel aandacht voor hun cultuurhistorische waarde.”

“Vastgoed is bij ons geen doel maar een middel. We voegen veel waarde toe, dat standhoudt voor vele generaties”, vertelt Bart Schoonderbeek van Schipper Bosch, de gebiedscurator die samen met de gemeente Arnhem verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van IPKW. “De eerste stap in dit project was het herontwikkelen en verduurzamen van het gebied en de gebouwen. Daarna verbinden we de gebruikers met elkaar en creëren we een community, waar kennisdeling centraal staat. De volgende stap is het delen van grondstoffen en energie.”

Kevin Rijke, directeur van IPKW, is trots op de nominatie. “Het is fantastisch dat de visie achter IPKW wordt herkend en erkend. Wij zijn nog volop in ontwikkeling, maar de afgelopen tien jaar hebben we samen met Schipper Bosch en diverse partners al enorm veel bereikt.”

Andere genomineerden
Naast IPKW ontvingen Dec Heerlijckheid Diepenheim (voorheen KunstWerk Diepenheim), Havenkwartier Deventer, Drentsche Aa gebied en Kustwerk Katwijk een nominatie.In totaal schreven 42 projecten in voor de prijs, waaronder De Hallen in Amsterdam, Rotterdam Central District, Ruimte voor de Waal in Nijmegen en de Markthal in Rotterdam. In 2013 won Volkshuisvesting Arnhem de Gouden Piramide met het project Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal. Bekijk hier alle inzendingen van dit jaar.

IPKW werd vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland en sleepte bovendien een nominatie in de wacht voor de ‘Oscar voor gebiedsontwikkeling’, de Gulden Feniks.

Op zaterdag 21 november reikt de minister de Gouden Piramide 2015 uit aan de winnaar.

Inklappen
Eerste IPKW Café in De Waard

Eerste IPKW Café in De Waard

IPKW en Veolia organiseren vanaf nu elke twee maanden het IPKW Café, met als doel om in een informele setting IPKW’ers met elkaar in contact te brengen. Op 9 juli was de eerste editie. Lees verder

Het IPKW Café is ontstaan vanuit de wens meer ontmoetingsmomenten te hebben, zodat de mensen op het park meer met elkaar in contact komen en we als parkmanagement beter op de hoogte zijn van wat er speelt. Daarnaast biedt het ons mogelijkheden om te laten zien hoe wij het park circulair (willen) inrichten op het gebied van energie, utilities en afval. Samen met Veolia kunnen we voorbeelden van reeds gelegde en potentiële circulaire verbindingen op het park laten zien.

Tijdens de kick-off van het IPKW Café lichtten we onze plannen met deze bijeenkomsten toe en introduceerde de nieuwste huurder op IPKW, NIDIM, zichzelf met een fraaie drone-presentatie. Daarnaast was er vooral gelegenheid tot het beter leren kennen van andere IPKW’ers onder het genot van een hapje en drankje.

De volgende editie is op donderdag 3 september!

Werk je op IPKW en wil je op de hoogte blijven van de volgende edities? Stuur dan een mailtje naar Marloes via marloes@ipkw.nl en we zetten je op de mailinglijst.

Inklappen
HyGear

HyGear 'kampioen' in nieuwe energiemix

Een jaar lang zocht het Financieel Dagblad naar Nieuwe Kampioenen, oftewel Nederlandse bedrijven met grote potentie om internationaal door te breken. HyGear werd geselecteerd in de catagorie Energie & Milieu. Lees verder

Nieuwe Kampioenen zijn niet alleen goed in het verkopen van hun product, dienst of technologie, maar kijken verder vooruit. Deze bedrijven weten welke trends en thema’s de komende tien jaar cruciaal gaan worden en zien dit al een unieke kans om het bedrijf verder te laten groeien.

De energiemix van morgen
Een onafhankelijk expertpanel bestaande uit ervaren hoogleraren, adviseurs en bestuursvoorzitters van uiteenlopende sectoren, instellingen en bedrijven heeft uit de 200 voorgeselecteerde bedrijven de meest veelbelovende bedrijven geselecteerd verdeeld over 9 categorieën. HyGear is met 2 andere bedrijven geselecteerd in de categorie ‘Energie & Milieu; de Energiemix van morgen’. Vak journalisten van het Financieel Dagblad zijn vervolgens op bezoek gegaan om meer achtergrond informatie te verzamelen. Het artikel over HyGear ‘Hollandse waterstof, midden in Rusland en de VS’ is hier na te lezen.
 
Waterstof is hot
Alle genomineerden voor de Nieuwe Kampioenen zijn in een bijlage van het FD gepubliceerd (zie hier). De drie winnaars werden geïnterviewd in de Newsroom uitzending van BNR nieuwsradio. HyGear is geëindigd op een mooie derde plek en zal er uiteraard alles aan doen om het potentieel waar te maken. Immers; waterstof is hot en dat is nou net wat HyGear doet.
 
Over HyGear
HyGear levert kleinschalige systemen die aardgas omzetten in waterstof, zodat op locatie van de eindgebruiker waterstof gemaakt kan worden. Momenteel wordt waterstof enkel op grote schaal geproduceerd en middels vrachtwagens naar de klant vervoerd. Door bij de eindgebruiker HyGear’s zogenoemde Hy.GEN te installeren worden broeikasgassen ten gevolge van transport voorkomen en de leveringszekerheid vergroot. “Onze voornaamste klanten zijn glasproducenten. Elke seconde dat zij geen waterstof hebben en dus niet kunnen produceren kost geld”, aldus Marinus van Driel CEO HyGear. Hetzelfde geldt voor de andere industrieën waaraan HyGear levert. Daarnaast is het waterstof productie systeem ook geschikt voor het tanken van brandstofcel auto’s. Inmiddels zijn al meerdere Hy.GEN’s geïnstalleerd op waterstofvulstations en meer staan op de planning.
 

Bron: Hygear

.
Inklappen
Wij verwelkomen 219 nieuwe IPKW

Wij verwelkomen 219 nieuwe IPKW'ers

Dit jaar verwelkomen we nu al 219 nieuwe IPKW'ers! Naast TÜV Rheinland (zie hierboven) vestigden of vestigen in 2015 General Electric, EL-KW, DEBS, Topell Energy, NIDIM en KplusV zich op IPKW. Lees verder

Klik hier voor een overzicht van de op IPKW gevestigde bedrijven.

Inklappen

Meer nieuws

Veolia's eerste volledig elektrische auto

Op Industriepark Kleefse Waard rijdt sinds kort de eerste volledig elektrische auto van Veolia. Dit is de eerste in het wagenpark van Veolia in Nederland.

Deze auto maakt het voor de medewerkers van Veolia op het terrein mogelijk om snel ter plaatse te zijn bij de klanten voor werkzaamheden of storingen. Aangezien de afstanden op het park relatief klein zijn is het mogelijk om volledig elektrisch te rijden. Daarnaast heeft Veolia haar eigen laadpunt binnen de centrale, zodat er snel weer opgeladen kan worden.

Klik hier voor meer informatie over de samenwerking tussen IPKW en Veolia.

Meld je aan voor de eerste TEDxArnhem

De bekende inspiratiebijeenkomst TEDx komt naar Arnhem. De conferentie, waarbij sprekers van diverse leeftijden en achtergronden korte speeches houden over een inspirerend project, idee of uitvinding, vindt plaats op 17 september in Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem.

Het thema van de TEDx-conferentie is ‘We are all astronauts of spaceship Earth’, een uitspraak van de vorig jaar overleden astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels. Een thema waar van alles bij past, aldus organisator Amy van Son tegenover de Gelderlander, zoals natuur, medemenselijkheid en de zorg voor de aarde. "Het is de bedoeling dat de (Arnhemse) sprekers de bezoeker inzicht en overzicht geven, zoals een astronaut dat krijgt als hij vanaf een afstand naar de aarde kijkt.”

Park 
Het evenement in de witte villa biedt plaats aan 100 bezoekers, maar het is de bedoeling dat het omliggende park Sonsbeek erbij betrokken wordt. De sprekers zijn daar op grote schermen te volgen. De initiatiefnemers hebben samenwerking gezocht met de hogescholen ArtEZ en HAN en Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. 

TEDx
Een panel bepaalt wie mag komen spreken. De voertaal is Engels. TED (Technologie, Entertainment, Design) is een jaarlijkse bijeenkomst in de Verenigde Staten. TEDx-evenementen zijn lokale kopieën daarvan, die wereldwijd worden georganiseerd.

Klik hier om je aan te melden voor TEDxArnhem. Uit alle aanmeldingen worden 100 bezoekers geselecteerd die een toegangskaart kunnen kopen.

Stagiaires beveiliging op IPKW

Sinds begin mei zijn er drie nieuwe gezichten op IPKW. Studenten van het Rijn IJssel College lopen vanaf nu stage bij Ripa Safety & Security, het beveiligingsbedrijf dat zorg draagt voor de ontvangst van bezoekers en de beveiliging van het park.

Het erkende leerbedrijf Ripa Safety & Security en de ROC Rijn IJssel hebben een duurzame relatie opgebouwd, wat onder andere resulteerde in de inzet van leerlingen als beveiliger tijdens de Open Dag en Techniekdag op IPKW, in oktober vorig jaar.

Voor de studenten zorgt IPKW als stageplek voor een goede basis, aldus Patrick van Goethem, mede-eigenaar van Ripa. “Alle facetten van het werk komen hier voorbij: toegangcontrole, receptiediensten, alarmopvolging, handhaving op het gebied van parkeren en snelheid. Maar bovenal zijn de stagiaires gastheer, dat is onze belangrijkste rol als beveiligingsbedrijf.”

De stagiaires zijn de rest van dit jaar elke werkdag aanwezig. Een van de stagiaires ondersteunt vanaf 07.30 uur de receptie. De andere twee draaien vanaf 15.30 uur tot de volgende ochtend 05.00 uur handhavingdiensten. De stagiaires worden begeleid door en staan onder toezicht van de vertrouwde beveiligers die op IPKW werkzaam zijn. Op die manier wordt de kwaliteit gewaarborgd.

Groen licht voor waterkrachtcentrale DWE

De eerste waterkrachtcentrale binnen het gebied van Waterschap Rijn en IJssel kan gebouwd worden bij de stuw in de Oude IJssel te Doesburg. Het voorstel van Deepwater-Energy om deze waterkrachtcentrale te bouwen en exploiteren wordt realistisch en haalbaar geacht. Waterschap Rijn en IJssel geeft met dit besluit de ruimte aan de markt om duurzame initiatieven werkelijkheid te laten worden.

Het in incubator de Greenhouse op Industriepark Kleefse Waard gevestigde Deepwater-Energy (DWE) kwam met de Oryon Watermill als beste uit de aanbestedingsprocedure, die het waterschap in december 2014 startte. Daarbij is gekeken naar onder andere het verdienmodel, prestaties, risico’s en kansen. DWE heeft vervolgens een realiseerbaar en financieel haalbaar voorstel uitgewerkt, aldus het Algemeen Bestuur van het waterschap. Eerdere onderzoeken van het waterschap wezen uit dat de stuw in de Oude IJssel te Doesburg de meest kansrijke locatie is.

Duurzame energie opwekken
De waterkrachtcentrale kan 300 tot 400 huishoudens van energie voorzien. De Oryon Watermill wekt energie op uit de kracht van het stromende water, veroorzaakt door het niveauverschil tussen Oude IJssel en Gelderse IJssel. De waterstroom laat een watermolen draaien die vervolgens een elektrische generator aandrijft. De aanwezige stuw en sluis blijven functioneren zoals ze altijd doen. Bovendien is de Oryon Watermill snel te verplaatsen en bewezen visvriendelijk.

Hein Pieper, dijkgraaf en voorzitter van het Algemeen Bestuur: “Met de waterkrachtcentrale benutten we de kracht van het water op een innovatieve en natuurlijke manier. Het bedrijfsleven, overheden én het milieu profiteren hiervan.” Ook Louis de Boer, manager van incubator de Greenhouse, is verheugd: “Deze startup past met deze innovatie precies bij waar wij aan werken: een volgende stap zetten met duurzame innovaties.”

De daadwerkelijke bouw van de centrale start naar verwachting in het najaar van 2016.

te huur

Flexibel in te richten ruimtes

Flexibel in te richten ruimtes
Te huur op IPKW: ideale kantoorruimtes voor zzp’ers en kleine bedrijven op zichtlocatie aan de Westervoortsedijk in Gebouw GE.
 
- 20, 30 of 40 m2, aan elkaar te schakelen, met gedeelde faciliteiten
- gunstig huurtarief en kortlopende contracten
- ideale ligging bij de ingang van het park
- vanaf het najaar ook gemeubileerde ruimtes beschikbaar
 
Interesse om een keer te komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mathijs Buddingh' via 026 384 46 46 of mathijs@ipkw.nl.


Bekijk hier ons volledige aanbod

uit de oude doos

Bezoek veldmaarschalk Montgomery, 1955

Bezoek veldmaarschalk Montgomery, 1955

Veldmaarschalk Montgomery, de bedenker van operatie Market Garden, bezocht in augustus 1955 de AKU-fabriek op de Kleefse Waard. Hij was in gezelschap van onder andere de Engelse militaire attaché, commissaris van de Koningin de heer Ouarles van Ufford en de burgemeester van Arnhem, de heer Matser.

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT
  • Veolia