voorwoord

Bekijk de video

Welkom op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Met deze vierde nieuwsbrief informeren we je over de ontwikkelingen op IPKW en in de cleantech sector. In bovenstaande video geeft Parkmanager Frank Westers een update over het park.

agenda

10 juli, 14.00 - 18.00 uur

5e Green Industry Event: Design & Technology

Lees meer

6 t/m 11 oktober

GreenTech Week

Lees meer

11 oktober

Open Dag IPKW

Lees meer

nieuws

Overname energiecentrale IPKW door Dalkia

Overname energiecentrale IPKW door Dalkia


Dalkia heeft op 1 juli overeenstemming bereikt met De Kleef, onderdeel van Nuon Vattenfall, omtrent de overname van de energiecentrale op IPKW. Deze energiecentrale is van groot belang voor het industriepark en is verantwoordelijk voor de levering van utilities aan de op IPKW gevestigde bedrijven. Dit betreft onder andere de levering van elektriciteit, stoom, perslucht, verschillende soorten water en het gebruik van de afvalwaterzuivering.

IPKW en Dalkia gaan voor minimaal 30 jaar een samenwerking aan waar continuïteit in de dienstverlening, verduurzaming van de opgewekte utilities, energiebesparing en het hergebruiken van afvalstromen centraal staat. De herbruikbaarheid van producten en grondstoffen maximaliseren en waardevernietiging minimaliseren is een speerpunt in deze samenwerking.

IPKW is zeer verheugd met de komst van Dalkia, een internationaal georiënteerd bedrijf met state-of-the-art kennis. Kijk voor meer informatie op ipkw.nl/dalkia.

Cocreatie op IPKW: het laadplein van Allego

Cocreatie op IPKW: het laadplein van Allego

Vanuit een samenwerking tussen Allego en IPKW is een uniek en innovatief laadplein geopend op IPKW. Op het laadplein kunnen er maar liefst 22 elektrische auto’s tegelijkertijd hun accu opladen. Lees verder

Uniek aan dit laadplein is het formaat van de laadpalen en de slimme aansturing ervan. Alle technologie is uit de laadpaal gehaald en verderop ondergebracht in een zogenaamde verdeelkast.  Geen grote kasten op het plein dus, maar een bescheiden inpassing in de bestaande parkeerfaciliteit.

Variabele energietoevoer
In de verdeelkast wordt de stroom op een slimme manier verdeeld over de verschillende auto’s die aan het laden zijn. De geleverde energie is daarbij afhankelijk van de vraag van de gebruiker. Deze kan kiezen of hij zijn auto snel vol wil hebben, of dat dit ook aan het eind van de werkdag mag zijn, waardoor de totale belasting van het plein laag kan worden gehouden. Bovendien wordt bespaard op installatiekosten, omdat er wegens de variabele energietoevoer geen zware installaties nodig zijn om 22 auto’s tegelijkertijd te kunnen laden.

Ook houdt de infrastructuur rekening met de uiteenlopende technieken die in verschillende elektrische auto’s zitten.

Cocreatie
Het laadplein komt voort uit een samenwerking tussen Allego en IPKW. Allego, onderdeel van Alliander, realiseert en beheert laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. Sinds maart dit jaar is Allego gevestigd in het volledig herontwikkelde Gebouw LB op IPKW. Het laadplein is ontworpen door Floris Schoonderbeek.

Wil je meer weten over dit unieke laadplein, kom gerust kijken of neem contact op met Allego via info@allego.eu

Inklappen
IPKW goes bootcamp

IPKW goes bootcamp

Na je werk het nuttige met het aangename combineren? Wij organiseren een bootcamp voor alle IPKW'ers! Een uurtje conditie en kracht opbouwen samen met je collega's. Lees verder

- Elke maandag van 17.00 tot 18.00 uur
- Op IPKW
- Gratis deelname
- Onder leiding van een professionele instructeur van Arnhem Bootcamp
 
Klik hier (pdf) voor meer informatie.
 
Bij interesse of vragen kun je contact opnemen via Marloes:
m.huinink@ipkw.nl of 026 384 46 46
 
Inklappen
Bouwwerkzaamheden Parkrestaurant gestart

Bouwwerkzaamheden Parkrestaurant gestart

Op IPKW is inmiddels gestart met de bouwwerkzaamheden van het nieuwe Parkrestaurant. Dit duurzame en moderne restaurant wordt dé plek om elkaar te ontmoeten. Lees verder

Het nieuwe Parkrestaurant komt in Gebouw CB aan de kant van de Hoofdstraat. Met grote ramen en een hoog plafond wordt het Parkrestaurant een open en lichte plek. De ruimte wordt opgedeeld in verschillende, flexibel in te richten gedeeltes voor koffie, lunch en evenementen. De op IPKW gevestigde productdesigner Klaas Kuiken maakt een gedeelte van het interieur met materialen van het park, om parkbewoners zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen en om de buitenwereld te laten zien wat voor innovatieve en duurzame producten er wordt gewerkt op IPKW.

In het restaurant worden verse producten geserveerd, maar ook klassiekers als saucijzenbroodjes en kroketten blijven in het assortiment. Alle ingrediënten zijn bij voorkeur afkomstig van bedrijven uit de regio. Ook vinden we het belangrijk dat de producten betaalbaar zijn: voor een nette prijs kunt u straks lekker en gezond eten op IPKW.

Naast eten en drinken kun je in het Parkrestaurant straks ook werken, vergaderen of een evenement organiseren. Vanuit het nieuwe restaurant zal straks tevens catering op locatie kunnen worden besteld.

Food for Thought
Het nieuwe restaurant zal gerund worden door Anita Croes van Food for Thought catering. Anita verzorgt al jaren met veel passie catering voor kleine en grote groepen op locatie. Wilt u alvast een voorproefje van wat u straks in het restaurant kunt gaan eten? Food for Thought verzorgt vergaderingen, lunches, brunches en diners op bestelling. U kunt Anita bereiken via haar website of via 06 223 822 79.

In goed overleg met Petra van Stijn van Vébékery Broodjes & Zois er besloten dat Vébékery niet het nieuwe Parkrestaurant zal uitbaten. Wel zal zij het tijdelijke restaurant blijven runnen totdat het nieuwe restaurant open gaat.

Volg de ontwikkelingen van het nieuwe Parkrestaurant op ipkw.nl/parkrestaurant!

Inklappen
Feestelijke opening Gebouw LB

Feestelijke opening Gebouw LB

Na een periode van renoveren, moderniseren en verduurzamen is de herontwikkeling van Gebouw LB een feit. Op 12 juni was de feestelijke opening. Lees verder

Gasten hebben eerst kunnen genieten van een lunch, waarna er een viertal interviews zijn gehouden onder leiding van Raymond Reesink van Mannen met Plannen. Bart Schoonderbeek beet de spits af en vertelde over de ontwikkeling van Gebouw LB, over Alliander Mobility Services als eerste huurder en over het nieuwe laadplein op IPKW: Charging Plaza.

Vervolgens sprak Ine van Burgsteden, wethouder van de gemeente Arnhem, de circa 150 aanwezigen toe over de samenwerking tussen IPKW en de gemeente en ging engineer Jan Piet van der Weele dieper in op de technische aspecten van het gebouw. Anja van Niersen, algemeen manager van Alliander Mobility Services, lichtte ten slotte toe dat IPKW een logische vestigingskeuze was, gezien het duurzame en innovatieve karakter van het park.

De fabrieksschoorsteen
Gebouw LB is symbolisch geopend door middel van het oplaten van groene en oranje ballonnen uit de grote fabrieksschoorsteen. Deze schoorsteen fungeert als één van de energetische maatregelen die zijn toegepast in Gebouw LB; de natuurlijke trek die in de schoorsteen aanwezig is wordt gebruikt om het gebouw te ventileren, waardoor milieuonvriendelijke luchtbehandelingskasten overbodig worden.

Na de interviews en de opening konden de gasten aansluiten bij diverse rondleidingen door het gebouw. Alliander Mobility Services ging vervolgens verder met een eigen programma, waar ook hun nieuwe naam bekend werd gemaakt: Allego .

Het was een geslaagde middag en we feliciteren Allego van harte met hun nieuwe naam!

Klik hier voor foto’s van de herontwikkeling van Gebouw LB. Interesse in vestiging in dit unieke, duurzame gebouw? Ga naar GebouwLB.nl voor meer informatie!

Inklappen

Meer nieuws

Meld je gratis aan voor het Green Industry Event

Een hightech 3D-printer maakt onmogelijke ontwerpen mogelijk. Een ondernemer in de creatieve industrie kijkt anders naar productontwikkeling dan een techneut. Designers kunnen technici uitdagen om te innoveren en vice versa. Door ideeën, kennis en werkwijzen bij elkaar te brengen kom je tot iets nieuws.

Op 10 juli vindt het nieuwe Green Industry Event plaats, met als thema Design & Technology.

Met inspirerende sprekers, praktijkvoorbeelden en de mogelijkheid mee te denken en te netwerken bieden we u een afwisselend programma aan, waarbij we gezamenlijk op zoek gaan naar de meerwaarde van samenwerking tussen de creatieve industrie en de maakindustrie.

Klik hier om je gratis aan te melden!

Testrijders Project A15 van start

Duizenden Nederlanders uit de omgeving Rotterdam-Nijmegen rijden het komende jaar elektrisch. Hoe? Doordat sinds kort 25 testrijders uit de omgeving Arnhem-Nijmegen hun Nissan LEAF met zoveel mogelijk mensen delen. In maart startten in Rotterdam al 10 testrijders die hun elektrische auto delen. 'Dankzij het delen van deze 35 elektrische auto's verspreidt elektrisch rijden zich als een olievlek langs de A15,' aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. De testrijdersactie is onderdeel van Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie om elektrisch rijden op schone stroom te stimuleren.

Testrijders in competitie
De 25 testrijders strijden komend jaar voor mooie prijzen: wie verhuurt zijn elektrische auto het meest? Wie heeft de opvallendste manier om te delen? De testrijders bepalen zelf de verhuurprijs van hun auto. Geïnteresseerde huurders vinden de 25 testrijders en de locaties van de auto's op projecta15.nl/testrijders. De huurder kiest een testrijder, reserveert via de button bij SnappCar en rijden maar.

Autodelen en elektrisch rijden
Autodelen is hot. Uit onderzoek (Motivaction, 2013) blijkt dat een kwart van de rijbewijsbezitters een deelauto wil gebruiken. Via de auto's van de Testrijders kan iedereen laagdrempelig een elektrische auto uitproberen. Uit Engels onderzoek onder 350 overstappers blijkt dat elektrisch rijden verslavend is. 80% die overstapt op elektrisch rijden wil niet anders meer. In Rotterdam hebben twee huurders zelf al een Nissan LEAF gekocht.   

Over Project A15
Project A15 is een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto's te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15.

Gelderland investeert in 1.500 oplaadpunten

Voor gebruikers van een elektrische auto komt een netwerk van minstens 1500 openbare oplaadpunten in Gelderse regio's. De provincie Gelderland heeft een concessie verleend aan technisch dienstverlener Cofely Nederland om een netwerk van openbare oplaadpunten te realiseren en exploiteren in 62 gemeenten in Gelderse regio's.

Het gaat om het opladen van elektrische auto's van particulieren of bedrijven die geen mogelijkheid hebben een oplaadpaal op eigen terrein te plaatsen. De eerste oplaadpalen worden in de zomer geplaatst. Gelderland is de eerste provincie die met deze, qua omvang 's werelds grootste, concessie een netwerk van openbare laadpunten realiseert. De grootschalige provinciale concessie levert een tijdwinst op van anderhalf jaar ten opzichte van het organiseren door gemeenten afzonderlijk.

Samen met de markt
De provincie Gelderland heeft voor deze aanpak gekozen om elektrisch rijden te stimuleren. Dat lukt beter als er voldoende laadpunten beschikbaar zijn; zonder laadpunten geen elektrisch vervoer. Cofely Nederland investeert fors mee en zorgt ervoor dat de oplaadlocaties tien jaar lang voor elektrische auto's in bedrijf zijn. Ook garandeert Cofely een vast tarief voor het opladen. Deze vorm van publiek-private samenwerking met een lange exploitatietermijn is innovatief. De markt zorgt samen met de overheid voor de voorfinanciering, waarmee de onrendabele top niet langer een belemmering vormt.

De kosten voor het exploiteren van openbare laadpalen zijn de afgelopen tijd flink gedaald. Toch is er nog geen sprake van een dekkende businesscase. Daarom geven verschillende overheden in Gelderland een financiële ondersteuning om de laadprijs te verlagen en aantrekkelijk te houden voor consumenten. Hiermee wordt het tekort aan openbare oplaadplekken in deze regio opgelost.

Schoon en duurzaam
Het initiatief voor dit project ligt bij de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Regio FoodValley en de regio Noord-Veluwe. Samen met de provincie maken zij voor alle Gelderse en aangrenzende regio's het opladen van elektrische auto's op straat mogelijk. Het elektrisch rijden is bezig met een succesvolle opmars. Begin 2014 is het aantal hybride en volledig elektrische auto's in Nederland toegenomen tot meer dan 30.000. In Gelderland rijden meer dan 7.000 e-auto's rond, meer dan het landelijk gemiddelde.

Door de nog relatief korte actieradius passen elektrische voertuigen met name in een stedelijke omgeving, waar relatief veel korte ritten plaatsvinden. Het elektrisch rijden is stil en schoon, waardoor het de luchtkwaliteit in het stedelijk gebied verbetert en daarmee de gezondheid. Omdat de geleverde stroom groen is, draagt elektrisch rijden bij aan vermindering van CO2- uitstoot en dus aan de doelstelling van de provincie en gemeenten voor een gezonde leefomgeving.

Bron: gelderland.nl

Gulden Feniks gaat naar Rotterdam

Rotterdam Central District is de winnaar van de NRP Gulden Feniks 2014. Dat maakte de jury woensdag bekend tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Industriepark Kleefse Waard (IPKW) was samen met Rotterdam Central District genomineerd in de categorie gebiedstransformatie, maar de prijs ging dus naar de Rotterdamse ontwikkelaars.

IPKW is trots op haar nominatie voor deze mooie prijs en feliciteert Rotterdam Central District van harte met het winnen ervan!

Commentaar jury
Tijdens de uitreiking werd het belang van het herbestemmen, herontwikkelen en nieuw leven inblazen van gebouwen en gebieden benadrukt. De jury roemde IPKW daarbij om het vernieuwen van een verwaarloosd industrieel gebied en het geschikt maken voor de moderne industrie: “Een verouderd industrieplot voor één bedrijf herinrichten voor nieuwe industriële gebruikers is bijzonder. (…) Dit is duurzaamheid in de ware zin van het woord”.

De cleantech incubator Greenhouse, het parkmanagement, de eigen technische dienst en de Green Industry Events worden in het juryrapport genoemd als vorm van netwerkmanagement en aanjager van de cleantech community. Ook het behoud van het historische karakter van industriële panden en de duurzame visie worden zeer positief ontvangen.

De jury: “IPKW biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven in de clean technology dankzij de kwaliteit en uitstraling van gebouwen, de meerwaarde van parkmanagement en een eigen technische dienst en energievoorziening. Gemeenteschappelijke faciliteiten en cleantech events vergroten de synergie en kennisdeling.”

Nominatie
De jury van Gulden Feniks kwam begin maart bij elkaar om de 66 inzendingen van dit jaar te beoordelen en een shortlist samen te stellen. In de weken daarna reisde de jury door het land om de projecten op de shortlist te bezoeken en vervolgens uit de bezochte projecten de genomineerden per categorie te kiezen. IPKW werd genomineerd in de categorie gebiedstransformatie.

Samen met de Gemeente Arnhem hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om het gebied zowel fysiek als sociaal naar een hoger niveau te tillen en te werken aan een bruisende cleantech community. De nominatie voor de ‘Oscar’ onder de vastgoedprijzen is een mooie beloning, al hadden we uiteraard gehoopt de prijs daadwerkelijk in de wacht te slepen.

te huur

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Te huur op IPKW: het in 1942 vervaardigde Gebouw LB, dat volledig is gerenoveerd naar een hoogwaardig bedrijfspand met een duurzame energiehuishouding en een innovatief laadplein voor de deur. De industriële sfeer gecombineerd met een open en moderne inrichting maken Gebouw LB tot een uniek gebouw in de regio.

- un its vanaf ca. 250 m² vvo (flexibel in te richten)
- begane grond, 1e, 2e
en 3e verdieping
- kantoorruimte, onderzoeksruimte, laboratorium en/of werkplaats te huur

Om een beeld te krijgen van het karakter, de sfeer en de mogelijkheden nodigen wij je graag geheel vrijblijvend uit voor een rondleiding! Bel met Diederik Brunings op (026) 384 46 46.

Ga naar GebouwLB.nl of bekijk ons volledig aanbod.

uit de oude doos

Het Poortgebouw door de jaren heen

Het Poortgebouw door de jaren heen

Partners IPKW