voorwoord

Bekijk de video

Welkom op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Met deze derde nieuwsbrief informeren we u over de ontwikkelingen op IPKW en in de cleantech sector. In bovenstaande video neemt Parkmanager Frank Westers u mee langs de ontwikkelingen op het park.

agenda

22 april, 14.15 - 17.00 uur

Greenhouse Masterclass: Wat voor ondernemer ben ik

Lees meer

Begin juni, 14.00 - 17.30 uur

5e Green Industry Event

Lees meer

11 juni, 14.30 - 17.00 uur

Greenhouse Masterclass: Innovatie Management

Lees meer

nieuws

Alliander Mobility Services als eerste in Gebouw LB

Zes maanden geleden startte Alliander Mobility Services. Op hun tijdelijke locatie in Nijmegen hebben zij mooie eerste successen gevierd, waaronder de gewonnen aanbesteding van de gemeente Arnhem en het installeren van dertig laadpalen.

Op 1 maart zette Alliander Mobility Services een volgende grote stap: de verhuizing naar een eigen kantoor. Vanaf nu is Gebouw LB op IPKW de thuisbasis voor hun innovatieve laadoplossingen. "Wij vestigen ons op IPKW vanuit de gedachte dat wij graag de verbinding zoeken met andere organisaties, die werken vanuit een innovatieve visie op het gebied van technologie." Met de komst van Alliander is het eerste kantoor van het herontwikkelde Gebouw LB in gebruik genomen.

Drie nieuwe start-ups in de Greenhouse

Drie nieuwe start-ups in de Greenhouse

De Greenhouse blijft volop in ontwikkeling. Inmiddels werken er twaalf enthousiaste start-ups aan hun toekomst in de incubator op IPKW. De drie nieuwste bewoners zijn StexFibers, HyMove en Dr. Ten. Lees verder

Het bedrijf StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit textiel. Momenteel is de verspilling van vers water enorm bij de productie van katoen en worden veel insecticiden en pesticiden gebruikt. Bij hennepvezels is dit niet het geval en bovendien zijn deze sterker, zachter, absorberend, ademend en antibacterieel.

HyMove ontwikkelt bussen die op waterstof rijden en 0% uitstoot hebben. Vanuit de markt is een grote vraag naar ‘zero-emissie’ voertuigen en HyMove wil deze behoefte vervullen. De bussen zijn schoon, stil en ecologisch verantwoord. Het ‘tanken’ duurt 15 minuten en de bus heeft een topsnelheid van 90 km/h.

Winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2013, Dr. Ten, ontwikkelt een recyclebare zeezoutbatterij. De batterij maakt het voor bedrijven en consumenten mogelijk om lokaal energie op te slaan. Ook is de batterij stabieler en schoner dan de meeste batterijen op de markt.

De Greenhouse op social media
Stichting Greenhouse is sinds kort actief op social media. Like de Greenhouse op Facebook en volg ze op Twitter om op de hoogte te blijven van nieuwe start-ups en andere ontwikkelingen! Je kunt uiteraard ook terecht op hun website: greenhouse-arnhem.nl.

Inklappen
Jury Gulden Feniks bezoekt IPKW

Jury Gulden Feniks bezoekt IPKW

Afgelopen maandag was de jury van NRP Gulden Feniks op bezoek bij Industriepark Kleefse Waard. De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Lees verder

Uniek is het exclusieve karakter van een integrale prijs. Niet alleen economische aspecten, innovatie en technische uitvoering worden beoordeeld door de vakkundige jury; facetten als de culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit en maatschappelijke waarde van een project wegen even zwaar. De onafhankelijke stichting NRP (Nationaal Renovatie Platform) reikt de Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland.

De jury kwam begin maart bij elkaar om de 66 inzendingen van dit jaar te beoordelen en een shortlist samen te stellen. IPKW doet mee in de categorie gebiedstransformatie en kreeg vorige week te horen dat de jury graag op bezoek komt om te beoordelen of wij in aanmerking komen voor een nominatie.

Met een korte presentatie over onze visie op gebiedsontwikkeling en een rondleiding langs enkele beeldbepalende projecten (Gebouw HB, Gebouw LB en het Poortgebouw) hopen wij de tienkoppige jury ervan overtuigd te hebben dat ons gebied de afgelopen tien jaar een bijzondere transformatie heeft doorgemaakt, zowel in fysiek als sociaal opzicht. Bekijk hier (een deel van) de inzending van IPKW.

Op 15 april wordt per categorie bekendgemaakt welke van de bezochte projecten zijn genomineerd.

Inklappen
HyET Solar transformeert parasol tot zonnepaneel

HyET Solar transformeert parasol tot zonnepaneel

Met de dunne, flexibele zonnecellen van het op IPKW gevestigde HyET Solar kunnen nu zelfs oprolbare parasols zonne-energie opwekken. Lees verder

De actieve laag van deze dunnefilmzonnecel is slechts 8 micrometer dik. Door een beschermende folie toe te voegen wordt het flexibele zonnepaneel een halve millimeter dik en weegt het 600 gram per vierkante meter. Ter vergelijking: standaardpanelen zijn 4 millimeter dik en 20 kilogram per vierkante meter.

De zonnecel presteert beter bij diffuus licht, waar sprake van is als het licht gelijkmatig wordt verspreid zoals op een bewolkte dag of door het licht van een TL-buis. De folie bevat geen cadmium of zeldzame aardmetalen, wat de zonnecel duurzamer maakt dan andere typen panelen die wel gebruik maken van giftige of zeldzame materialen.

Licht en oprolbaar
“De folie is zeer licht. Zo is het toepasbaar op grote dakoppervlakken die niet sterk genoeg zijn om de conventionele zonnecellen te dragen,” vertelt Pieter Veltman, directeur van HyET Solar. “Er worden veel minder grondstoffen verbruikt in de dunne folie en dus kunnen de kosten lager worden. Die combinatie maakt de zonnecellen flexibel en gemakkelijker in gebruik.” Vanwege de kleine schaal zijn de productiekosten vooralsnog hoog. Veltman wil in korte termijn de fabriek uitbreiden zodat deze jaarlijks 10 hectare aan folie kan produceren.

Vanwege de flexibiliteit is het paneel oprolbaar. “Dat maakt het niet alleen interessant om direct op een bitumendak te verwerken,” zegt Veltman. “Je kunt ook denken aan het gebruik ervan in parasols of rolgordijnen. Ook zijn we in gesprek met de bouwers van grote werken zoals geluidswallen. De energie die dan wordt opgewekt kan dan direct gebruikt worden voor wegverlichting.”

HyET Solar is in mei 2012 ontstaan. Het wist de zonnecellenfabrikant Helianthos te redden van faillissement, nadat die ten prooi viel aan de marktwerking door laaggeprijsde Chinese zonnecellen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Inklappen

Meer nieuws

HAN bouwt kas voor onderzoek ‘solar concentration’

Naast de faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verrijst een grote, glazen kas. Deze wordt gebruikt voor onderzoek naar energie uit geconcentreerd zonlicht, binnen het HCPV-GO-project.

In de kas worden vlakke, kunststof lenzen geïnstalleerd die kunnen meebewegen met de zon. Hoogrendementszonnecellen kunnen tot veertig procent van het geconcentreerde licht omzetten in elektrische energie. Naast elektrische energie komt warm water en licht voor het gebouw beschikbaar. Door de afvang van veel zonnewarmte is er ook minder koeling noodzakelijk.

Het project wordt uitgevoerd door het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN. Dit wil met de partners DNV GL, IDeeuwes, NTS-Optel, Sika Energy BV en S-Air International BV het energieverbruik in de gebouwde omgeving en van kassen flink terugbrengen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland steunt het project en stelde onlangs 500.000 euro subsidie beschikbaar.

De kas naast de HAN is halverwege april gereed. Daarna wordt een start gemaakt met de aanleg van een verwarmingsinstallatie.

Bron: energienext.nl

Nederland in achterhoede duurzame energie

Nederland behoort tot de Europese achterhoede wat betreft duurzame energie. Samen met drie andere landen was Nederland in 2012 binnen de Europese Unie het verst verwijderd van het streefpercentage duurzame energie per 2020.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Eurostat.

Van het totale energieverbruik in Nederland kwam in 2012 4,5 procent uit duurzame bronnen, zoals de zon, de wind of biomassa. Nederland heeft, ook in het energieakkoord, beloofd om dat in 2020 te hebben opgetrokken tot veertien procent. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Malta zijn nog verwijderd van hun doel.

Drie landen hebben hun doelstelling voor 2020 al bereikt. Estland was in 2011 de eerste. In 2012 zijn daar Zweden en Bulgarije bijgekomen.

Per land verschilt overigens het doel, afhankelijk van de mogelijkheden om energie op te wekken en de economische groei. Zweden had met 49 procent het hoogste gestelde percentage.

Luxemburg hoeft over zes jaar slechts elf procent van het energieverbruik duurzaam te hebben. Duitsland heeft zich achttien procent ten doel gesteld, en stond in 2012 op 12,4 procent.

Gemiddeld is in de Europese Unie 14,1 procent van de energieconsumptie duurzaam opgewerkt. In 2004 was dat 8,3 procent. Het doel is twintig procent in 2020.

Thermosmart lanceert energiebesparende thermostaat

Hoe vaak ga je de deur uit zonder de thermostaat lager te zetten? Het overkomt iedereen wel eens. Heb je een thermosmart, dan kun je hem met je mobieltje of via de webportal alsnog laag zetten. Het is een product van een van de start-ups in Greenhouse Arnhem en alleen in de webshop te koop.

250 euro
Sinds oktober 2013 is de thermosmart op de markt. Het is een thermostaat die je overal ter wereld op afstand kunt bedienen. Hij is zo groot als een mobieltje en kost 250 euro. De start-up heeft er inmiddels 300 verkocht. Het gaat om bèta-versies. De oprichters van thermosmart zijn de broers Hans en Kodjo Kouwenhoven, Elmar Jongerius en David Durman. Hans doet de ‘business’, Kodjo ontwerpt, Elmar is de hardware engineer en David de software engineer.

Crowdfunding
Kodjo: “Het loopt goed! We maken geen reclame, via crowdfunding hebben we geld gekregen om de eerste exemplaren te realiseren. En via via komen mensen bij ons. Nu hebben we al 300 thermosmarts verkocht. Het gaat zo hard – we zijn maar met z’n vieren – dat er nu een wachttijd van een maand is op een bestelling. De thermostart is bijna een soort plug-en-play; hij is simpel in gebruik. Maar we kunnen hem ook plaatsen. Dat kost 50 euro. Er zit verder geen abonnement of contract aan vast, er zijn geen terugkerende kosten.”

Bètaversie
Direct zegt Kodjo dat het wel gaat om een bètaversie. “De thermosmart is nog niet perfect. De software hapert soms. We proberen het natuurlijk zo snel mogelijk op te lossen, want het is niet fijn om in een koude woning te zitten. Ook krijgen we veel ideeën van mensen voor verbeteringen, bijvoorbeeld een klok op de display.”

Overvallen
Het viertal is een beetje overvallen door alle reacties. Kodjo: “Toen we nog niet een ‘veelgestelde vragenlijst’ op de site hadden staan, kregen we veel vragen per mail. Bijvoorbeeld of je de thermostart kunt aansluiten op stadsverwarming – ja, geen probleem. Nog steeds maken we lange dagen. Het is natuurlijk best spannend om een bèta-versie op de markt te brengen. Maar er blijkt gewoon veel vraag naar. Mensen willen energie besparen.“

Bron: energienext.nl

Opening 10.000ste slimme laadpunt

Halverwege februari heeft minister Kamp van Economische Zaken in de Pleingarage van de Rijksgebouwendienst in Den Haag in Den Haag het 10.000ste slimme laadpunt van The New Motion voor elektrische en hybride auto’s in gebruik genomen.

In 2011 heeft The New Motion, aanbieder van laadoplossingen (services en producten) voor elektrische auto’s, samen met partijen als Opel, Nissan en Toyota, Stichting E-Laad, Alliander en Q-Park, afspraken gemaakt met de toenmalige minister van Economische Zaken Maxim Verhagen. Als onderdeel daarvan heeft de overheid de maatregelen in kaart gebracht die nodig zijn om intelligent opladen van elektrische auto’s in het energie netwerk mogelijk te maken. The New Motion heeft op haar beurt een landelijk dekkend netwerk van 10.000 slimme laadpunten uitgerold bij kantoren, huizen en parkeergarages.

Daarmee is de Green Deal succesvol afgerond en heeft Nederland nu wereldwijd het grootste intelligente energienetwerk (Smart Grid) voor elektrische auto’s. Het 10.000ste laadpunt is in gebruik genomen door een nieuwe Volkswagen e-up!, het eerste volelektrische model van fabrikant Volkswagen.

Minister Kamp van Economische Zaken feliciteerde The New Motion bij de ingebruikname van het 10.000ste laadpunt: "The New Motion heeft goed geluisterd naar de wensen van mensen die elektrisch willen gaan rijden. Mede daardoor heeft Nederland nu de grootste laadpunt-dichtheid,” aldus de minister.  “Elektrisch rijden heeft zich inmiddels bewezen. Zeker hier in Nederland. We lopen voorop in het aantal transacties voor elektrisch laden en zijn daarmee een voorbeeld voor de rest van wereld”.

Productie industrie op hoogste punt in zes jaar

De productie van de Nederlandse industrie is de laatste maanden van 2013 opgelopen tot het hoogste niveau in 6 jaar.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin februari bekend.

De Nederlandse industrie produceerde in december 2,6 procent meer dan in november. Ten opzichte van december 2012 ging de productie in de laatste maand van vorig jaar met 1,8 procent omhoog. Daarmee lag de productie voor de derde achtereenvolgende maand hoger dan een jaar eerder.

De productie trok het sterkst aan in de elektrotechnische en machine-industrie, waar ruim 10 procent meer werd geproduceerd dan een jaar eerder. In de transportmiddelenindustrie steeg de productie met 5 procent. Verder gingen de voedings- en genotmiddelenindustrie (plus 3,7 procent) en de basismetaal (2,2 procent) vooruit.

Bij fabrieken die aardolie, kunststof en rubber verwerken en in de chemie ging de productie met 2,5 procent omlaag. Daarnaast werden onder meer minder meubelen, papier, hout en bouwmaterialen gefabriceerd en ging de productie in de grafische industrie achteruit. 

te huur

Zichtlocatie aan Westervoortsedijk

Zichtlocatie aan Westervoortsedijk

Te huur op IPKW: zichtlocatie aan de Westervoortsedijk in Gebouw GE. Ruime kantoren beschikbaar op de 2e en 3e verdieping boven NUON en Accsys Technologies.

- ca. 1267 m2 vvo
- units vanaf ca. 200 m2 vvo
- op 2e en 3e verdieping

Wilt u meer weten? Bel Fred Eggenhuizen op (026) 384 46 46.

Bekijk ons volledig aanbod

uit de oude doos

Gebouw LB in aanbouw (1941)

Gebouw LB in aanbouw (1941)

In 1941 is begonnen met de bouw van Gebouw LB. In de beginjaren werd hier energie opgewekt in het ketelhuis, in hetzelfde gedeelte als waar nu de energiecentrale zit. In het in 2014 gerenoveerde deel vond loogregeneratie plaats. Tijdens de oorlog is het gebouw ernstig beschadigd geraakt en na de renovatie is het dienst gaan doen als werkplaats en magazijn. Ook huisvestte Gebouw LB de bedrijfsbrandweer.

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT