voorwoord

Bekijk de video!

Volg de ontwikkelingen op IPKW via onze nieuwsbrief! Met in deze voorwoordvideo onder andere het bezoek van Neelie Kroes aan IPKW, de komst van weer drie nieuwe huurders en een nieuw proefveldproject: Hipersense.

agenda

5 november

IPKW Café
Lees meer

20 november

Opening Hipersense
Lees meer

25 november

Dag van de Gelderse Economie
Lees meer

nieuws

Neelie Kroes bezoekt startups op IPKW

Neelie Kroes bracht onlangs een bezoek aan IPKW. Zij deed dat namens StartupDelta; een onafhankelijke organisatie die een beter economisch systeem voor startups wil creëren om zo Nederland als dé startup-locatie in Europa op de kaart te zetten. Lees verder op ipkw.nl/neeliekroes

Arnhem bouwt waterstoftankstation

Arnhem bouwt waterstoftankstation

In 2017 wordt aan de rand van IPKW een waterstoftankstation geopend. Het tankstation gaat dienen om brandstofcelauto’s en -bussen te voorzien van waterstof. Lees verder

Het tankstation, dat deel uitmaakt van een groots project gesubsidieerd door de Europese Unie, zal in 2017 voltooid worden door CNGNet. Om in de huidige behoefte aan waterstof te voorzien, bouwt het op IPKW gevestigde HyGear een tijdelijk tankstation in 2016.

De regio Arnhem geeft hoge prioriteit aan hernieuwbare en schone energie-ontwikkelingen en zal dan ook bijdragen aan de versnelde realisatie van het station. “De realisatie van het tankstation kan particulieren overtuigen om een brandstofcelauto aan te schaffen”, aldus Marc de Kroon, senior adviseur economie bij de gemeente. “Ook zal het station de huidige en toekomstige waterstofbussen van de regio kunnen voorzien van waterstof”. Daarnaast is het station handig voor de eigen brandstofcelauto van de gemeente.

Inklappen
Nieuw project op proefveld IPKW: Hipersense

Nieuw project op proefveld IPKW: Hipersense

Aan het proefveld van IPKW is sinds kort het project Hipersense toegevoegd: een combinatie van high-end dataverwerking met een eigen duurzame energievoorziening. Lees verder

Hipersense is een combinatie van high-end dataverwerking met een eigen duurzame energievoorziening, bestaande uit 133 zonnepanelen en een nieuw te plaatsen 8 meter hoge windmolen. Met dit systeem wordt voorzien in een betrouwbare oplossing voor data- en energieopwekking en energieopslag in afgelegen gebieden waar infrastructuur ontbreekt, maar ook in dichtbevolkte gebieden waar het netwerk overbelast is.

Hipersense kan worden gebruikt in de telecommunicatie, hoog intensieve dataverwerking, high tech systemen voor defensie, noodhospitalen en smart grid oplossingen.

Binnen dit prestigieuze project wordt op IPKW de haalbaarheid van het systeem aangetoond en een prototype doorontwikkeld. Dit prototype wordt in een later stadium geplaatst bij vier telescopen in Chili, om de werking te testen bij een hoge dataverwerkingsvraag en hoge vermogens in een afgelegen gebied.

De voor het project op duurzame wijze opgewekte energie wordt, nadat deze in de op het proefveld geplaatste container is verwerkt, ingezet voor het opladen van elektrische (deel)auto’s op het park.

Hipersense is een project van het consortium Pasman, Neroa, Mecon, Incaa, Radboud Universiteit en de HAN en is mede mogelijk gemaakt door GO Oost-Nederland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project zal op termijn naar verwachting dertig nieuwe arbeidsplaatsen creëren en lokt voor circa 3,5 miljoen euro aan vervolginvesteringen uit.

De proefopstelling staat naar verwachting tot eind 2016 op IPKW en wordt vervolgens bij de telescopen in Chili geplaatst.

Kom op 20 november naar de officiële opening van Hipersense op IPKW.
Klik hier voor de uitnodiging (pdf)

Inklappen
Tweede fase herontwikkeling Gebouw LB

Tweede fase herontwikkeling Gebouw LB

We zijn gestart met de realisatie van de nieuwe kantoorruimte van KplusV in Gebouw LB en daarmee met de tweede fase van de herontwikkeling van dit unieke gebouw. Lees verder

Gebouw LB is een drie verdiepingen tellend pand dat in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw is gebouwd en dat lange tijd dienst heeft gedaan als industrieel onderkomen voor het produceren van machines voor AkzoNobel. Het gebouw staat symbool voor IPKW als geheelproject, waarbij we op een vernieuwende wijze renoveren, moderniseren en verduurzamen. Hierbij voldoet het gebouw aan de wensen en eisen van deze tijd, zonder dat de sfeer en kwaliteit van het oorspronkelijke pand verloren gaan.

Bij de 1e fase zijn de begane grond, de eerste verdieping en de gevels van het gebouw opgeknapt. Allego en Qing Groep bezetten sindsdien kantoren en een werkplaats en bij de ingang van Gebouw LB is een innovatief laadplein geopend. KplusV sluit nu aan als volgende grote huurder en ook de uitbreiding van de ruimte voor Allego hoort bij de 2e fase in de herontwikkeling. De volgende stap is het ontwikkelen en inrichten van de overige twee verdiepingsvloeren, op maat voor en flexibel in te richten door de volgende partijen die zich aansluiten in dit vernieuwde pand.

Kijk op ipkw.nl/lb en join us!

Inklappen
Weer drie nieuwe huurders naar IPKW

Weer drie nieuwe huurders naar IPKW

Nadat eerder in 2015 al zeven nieuwe partijen de stap naar IPKW zetten, mogen ook BK ingenieurs en de PR-bureaus Funke en rvg media & impact zich vanaf nu IPKW’er noemen. Lees verder

BK ingenieurs is als allround advies- en ingenieursbureau praktisch georganiseerd en strategisch inzetbaar. Zij bieden diensten aan op het gebied van onder andere bodem, asbest, vergunningenmanagement, civiele techniek, arbo en veiligheid. Daarnaast verzorgt BK ingenieurs projectmanagement en diverse opleidingen binnen het vakgebied. “Als typische partij uit de Energie- en Milieutechnologiesector passen zij uitstekend bij het profiel van ons park”, aldus IPKW-directeur Kevin Rijke.

Verhalen vertellen
Daarnaast vestigen zich deze zomer twee PR-bureaus in de ateliers van Gebouw KB op IPKW. Het Arnhemse PR-bureau Funke werkt voor merken met interessante producten, waarvan zij de verhalen vertellen. “Wij zien merken als brandstof en consumenten als zuurstof. Onze vonk creëert een ultieme verbinding en laat deze twee vlammen”, aldus eigenaar en oprichter Bram Jeurissen.

De andere nieuwkomer op het park, rvg media & impact, zorgt middels joint promotions voor het bereiken van de juiste doelgroep, met publicaties in de best gelezen magazines en kranten-combinaties van Nederland.

Groei
Met de eerdere komst van DEBS, KplusV, TÜV Rheinland, General Electric, Trolley 2.0, Topell Energy en NIDIM heeft IPKW dit jaar al tien nieuwe bedrijven aangetrokken. “We zien dat ons verhaal aanslaat”, verklaart Rijke de groei van het park. “We zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2015 en vorig jaar werden we uitgeroepen tot Beste Nieuwe Bedrijventerrein van Nederland. Partijen die zich bezighouden met bijvoorbeeld duurzame mobiliteit en energie komen bij ons terecht, maar ook steeds meer dienstverlenende organisaties weten ons te vinden.”

Klik hier voor een overzicht van alle op IPKW gevestigde bedrijven.

Inklappen

Meer nieuws

Deze donderdag: het derde IPKW Café

IPKW en Veolia organiseren elke twee maanden het IPKW Café in De Waard, met als doel in een informele setting andere IPKW’ers te leren kennen, nieuwe verbindingen te leggen en nieuwe bedrijven en ideeën te introduceren.

De derde editie is op donderdag 5 november van 16.30 tot 18.00 uur in De Waard.

Tijdens dit IPKW Café organiseren we gratis een heerlijke proeverij van het vernieuwde assortiment van De Waard en kunnen bezoekers nader kennismaken met cateraar De Commanderie.

Eerste Innovate Arnhem groot succes

Kevin Rijke is directeur van Industriepark Kleefse Waard (IPKW). In de categorie bedrijventerreinen is IPKW volgens Innovate: Arnhem een vooruitstrevende plek met innovatieve bedrijven. Dat komt aan bod in deze bijdrage. Dat die bedrijven ook samen tot vernieuwing komen – zoals met duurzame energie en circulaire principes – is een prestatie van formaat, aldus de organisatie van dit nieuwe festival.

IPKW-Collectie genomineerd voor Dutch Design Awards

De IPKW-Collectie - een meubelcollectie gemaakt van restmaterialen van het park - sleepte in de categorie Best Client een nominatie in de wacht voor de Dutch Design Awards. De collectie was tijdens de Dutch Design Week 2015 te bekijken op de Dutch Design Awards Exhibition. De Best Client Award wordt jaarlijks toegekend aan de organisatie die design op de meest professionele wijze strategisch, duurzaam en innovatief weet in te zetten.

De jury over de opvallende nominatie: "Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) zijn zowel ontwerpers als industrie gevestigd. Designers worden er actief gekoppeld aan de breed aanwezige maakindustrie. IPKW heeft Klaas Kuiken en Luuk Wiehink – designers en huurders – benaderd voor de ontwikkeling van een serie meubels voor het interieur van IPKW’s nieuwe parkrestaurant. Bij de totstandkoming van de zogeheten IPKW-Collectie die daaruit voortkwam, is louter gebruikgemaakt van restmaterialen."

De IPKW-Collectie bestaat uit lampen van vezeldoekjes (Freudenberg), stoelpoten, tafels en krukjes van Accoya hout (Accsys Technologies), kuipstoelen van aramide (Teijin Aramid) en tafelbladen en zitvlakken voor krukjes van petflessen (4Pet Recycling).

Zeewier als energiebron van de toekomst?

De Volkskrant reserveerde onlangs haar hele voorpagina voor het bericht dat zeewier wel eens dé energiebron van de toekomst kan worden. De krant baseerde zich op uitspraken van het ECN, dat onlangs een project over dit onderwerp uitvoerde, aldus elektrotechniek365.

Het Europese project At Sea testte de afgelopen drie jaar nieuwe technieken omtrent de teelt en oogst van zeewier. Hier kwamen technieken naar voren die het telen en oogsten van zeewier zeer rendabel en efficiënt maken. Zeewier is een zeer geschikte grondstof voor biobrandstof, omdat er geen kunstmest, landbouwgrond of grondwater voor nodig is.

ECN verwacht dat de productie van zeewier op de Noordzee over tien tot twintig jaar net zoveel duurzame energie kan opleveren als windmolens. ECN-onderzoeker Jaap van Hal tegenover de Volkskrant: “Als een tiende van de Nederlandse Noordzee voor zeewierteelt wordt benut, kan daarmee 350 petajoule (PJ) aan energie worden geoogst. Dat is evenveel als in het Energieakkoord is afgesproken voor de bijdrage van windmolens op zowel zee als land in 2020.”

Grote stappen
Niet iedereen deelt het enthousiasme van het ECN. André Faaij, energie-onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, erkent tegenover de Volkskrant de potentie van zeewier als bron van energie, maar weet tevens dat er nog veel en grote stappen gemaakt moeten worden: “Die techniek is nog lang geen realiteit. Het vereist hoge productiviteit onder ideale omstandigheden binnen de totale productieketen, met vergaande kostenreductie. Die zijn nog geen werkelijkheid en vergen nog veel onderzoek en ontwikkeling.”

Faaij noemt de aanwezigheid van voedingsstoffen in het water één van de hordes die nog genomen moet worden: “Die neemt bij grootschalige productie snel af en moet worden aangevuld. Dat kan lekkages van meststoffen veroorzaken. Ook het onder controle houden van ziekten is bij grootschalige productie een aandachtspunt, net zoals bij de grootschalige teelt van kweekzalm.”

Zeewierfarm
Het ECN presenteerde gisteren een nieuwe zeewierfarm, waar gebruik werd gemaakt van speciale matten waaraan het zeewier zich gemakkelijk kan hechten. Op die manier ontstaan er groten oppervlakken voor teelt.

Volg het nieuws uit de cleantech-sector via ipkw.nl/nieuws

te huur

Volgende fase Gebouw LB

Volgende fase Gebouw LB
Te huur op IPKW: kantoorruimtes, onderzoeksruimtes, laboratoria en/of werkplaatsen in het duurzaam herontwikkelde Gebouw LB. Word na Allego, Qing Groep en KplusV de volgende gebruiker van dit bijzondere pand!
 
- Industriële en tevens moderne uitstraling
- Van 100 m2 tot 2.000 m2 beschikbaar
- Maatwerk mogelijk bij inrichting ruimtes
- Verschillende opleveringsniveaus mogelijk

Interesse om een keer te komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mathijs Buddingh' via 026 384 46 46 of mathijs@ipkw.nl.


Bekijk hier ons volledige aanbod

uit de oude doos

Community building in 1967: sportdag

Community building in 1967: sportdag

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT
  • Veolia