voorwoord

Bekijk de video

Welkom bij Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Vanaf nu versturen we vier keer per jaar een nieuwsbrief om de clean tech community op IPKW te versterken en om onze relaties beter te informeren. In bovenstaande video neemt Parkmanager Frank Westers u mee langs de ontwikkelingen op het park.

agenda

3 oktober, 15.00 - 18.00 uur

Green Industry Event: The Future of Solar Lees meer

26 oktober, 10.00 - 17.00 uur

Techniekdag van VNO-NCW Lees meer

6 november, 14.30 - 17.30 uur

Bijeenkomst Greenhouse: Subsidiemogelijkheden voor start-ups Lees meer

nieuws

Gigantisch Feestaardvarken ter ere van 100-jarig bestaan van Burgers' Zoo gemaakt op IPKW

Na vier maanden bouwen in de hal van RhineTech op IPKW ligt het Feestaardvarken inmiddels op zijn plek in het Bartokpark in Arnhem. Met twee diepladers zijn de veertien onderdelen van het kunstwerk (dertien lichaamsdelen en het feesthoedje) verplaatst naar de binnenstad. Het Feestaardvarken is een cadeau van het jubilerende Koninklijke Burgers' Zoo aan de stad Arnhem. Het kunstwerk is bedacht door Florentijn Hofman en gemaakt door Job Art i.s.m. RhineTech. Het is 30 meter lang, 9 meter hoog, 13 meter breed en weegt 150 ton.

Bekijk hierboven de video over 'the making of' van het Feestaardvarken

Nieuw Green Industry Event

Nieuw Green Industry Event

Op donderdag 3 oktober staat het vierde Green Industry Event op het programma. Ditmaal is het thema: The Future of Solar. Met lezingen van Maurits Groen, Rombout Swanborn en Gert Jan Jongerden en met een informatie- en innovatieplein. Meld u gratis aan! Lees verder

De toekomst is groen! Ook de industrie kijkt vooruit naar een verantwoorde wereld die minstens zoveel mogelijkheden biedt als het heden. Maar hoe ziet deze toekomst er uit? In samenwerking met de Gemeente Arnhem en Stichting KiEMT organiseert Industriepark Kleefse Waard (IPKW) een lezingenreeks die deze vooruitblik presenteert. Onder de naam Green Industry kunt u ieder kwartaal genieten van interessante onderwerpen, vooraanstaande sprekers en een gezellige netwerkborrel. Op 3 oktober vindt het vierde Green Industry Event plaats, met als thema The Future of Solar.

The Future of Solar
De zon, een onuitputtelijke bron van energie. Er komen steeds meer innovatieve manieren om zonne-energie op te wekken en in te zetten. Maar wat is de toekomst van solar? Hebben we straks allemaal zonnepanelen op ons dak? Is de zon dé oplossing voor de klimaatproblematiek? En wat zijn de huidige en toekomstige toepassingen, van ontwikkelingslanden tot aan het welvarende Westen en van wereldwijde schaal tot aan de regio Arnhem?

Het Green Industry Event op IPKW brengt diverse sprekers en partijen bij elkaar om die vragen en hun antwoorden vanuit verschillende invalshoeken te bespreken. We kijken naar de beste en meest inspirerende solar solutions, voor zowel particulieren, de industrie, het bedrijfsleven als natuurlijk het milieu.

Klik hier om u aan te melden

Inklappen
IPKW laat van zich horen

IPKW laat van zich horen

IPKW en de Gemeente Arnhem spreken de omgeving toe. Op verschillende plekken rond het park staan sinds kort spraakballonnen, waarmee het park een aantal van haar kernwaarden duidelijk wil maken aan de buitenwereld. Lees verder

Het industriepark is omsloten door een hek en bezoekers moeten zich aanmelden bij het Poortgebouw. Hiermee worden service en veiligheid voor de parkbewoners gewaarborgd, maar het zorgt er ook voor dat de buitenwereld niet altijd weet wat er gebeurt op IPKW.

Om te laten zien dat IPKW een levendige clean tech community is, waar innovatieve mensen en bedrijven samen met de gemeente Arnhem werken aan duurzame initiatieven, spreekt het veld aan de voorkant van het bedrijventerrein de automobilisten op de Pleijroute toe.

Vanaf heden staan hier zeven oranje spraakballonnen naar de Pleijweg gericht. Hierop staan een aantal voor IPKW typerende woorden: safe, clean tech, green, innovative, tailor made, open 24/7 en energy. Daarnaast staat er een wit bord met het logo en websiteadres van IPKW.

Ook langs de Westervoortsedijk laat IPKW van zich horen. Hier staan, naast wederom een wit bord met logo, twee borden met de woorden ‘start ups’ en ‘grown ups’. Daarmee laat het industriepark zien dat het alle soorten clean tech bedrijven huisvest: van startende ondernemers in incubator de Greenhouse tot grootmachten zoals AkzoNobel.

Inklappen
Elektrische poolauto

Elektrische poolauto

Sinds deze zomer kan iedereen die werkzaam is op IPKW gratis gebruik maken van een elektrische poolauto, voor afspraken binnen en buiten het park. Lees verder

Voor IPKW speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Met het introduceren van een elektrische poolauto willen wij elektrisch vervoer stimuleren, de clean tech community versterken en een extra service bieden aan de huurders op het park. De poolauto is in ieder geval tot eind oktober gratis beschikbaar.

Het reserveren van de poolauto loopt via het autodeelprogramma SnappCar Business. Je dient hier eenmalig een profiel aan te maken. Mail hiervoor de volgende gegevens naar facilityservices@ipkw.nl: voornaam, tussenvoegsel, achternaam, zakelijk e-mailadres en het bedrijf waar je voor werkt.

instructie registreren, reserveren en gebruik van de elektrische poolauto

Project A15
IPKW lanceert de elektrische poolauto in samenwerking met Project A15, een initiatief van Milieudefensie en Natuur & Milieu. Project A15 werkt aan een omslag naar duurzame mobiliteit waarbij de A15 als meest duurzame snelweg van Nederland wordt ingericht. In het gebied rondom de A15 komen zonnepanelen en windmolens die schone stroom opwekken voor het rijden in elektrische (deel)auto’s.

Inklappen

Meer nieuws

Veel productiewerk terug naar Nederland

Steeds meer Nederlandse bedrijven halen hun productiewerkzaamheden weg uit 'lagelonenlanden'. De loonkosten in die landen, waar veel bedrijven hun productie in de jaren negentig naartoe verhuisden, zijn te hoog geworden.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Directe aanleiding zijn de gestegen personeelskosten en transportkosten die het gevolg zijn van een hogere olieprijs. In Nederland zijn de relatieve loonkosten voor bedrijven juist gedaald.

Succesvol

Bedrijven maken vaker gebruik van personeel uit sociale werkplaatsen, waarvoor zij een subsidie van gemeenten krijgen. Bovendien creëert dit proces, dat 'reshoring' wordt genoemd, werkgelegenheid in een tijd dat veel Nederlanders moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt kunnen vinden.

In de Verenigde Staten was deze reshoring al succesvol. De organisatie The Reshoring Initiative, die zich sterk maakt voor het terughalen van de productie, beweert dat drie jaar na de oprichting vijftigduizend banen naar de Verenigde Staten zijn teruggekeerd.

Robots

Het bekendste voorbeeld van reshoring in Nederland is Philips. Het elektronicaconcern verplaatste een deel van de productie van scheerapparaten naar Drachten. Scheerapparaten zijn voornamelijk bedoeld voor de westerse consumentenmarkt.

Door deze verplaatsing bespaart Philips transportkosten. Veel banen heeft dat echter nog niet opgeleverd: robots hebben het werk van mensen grotendeels overgenomen.

Bron: elsevier.nl

Stevig herstel Nederlandse industrie

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) maandag heeft bekendgemaakt.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 50,8 in juli naar 53,5 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

„De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden”, aldus de NEVI.

Inhaalvraag
De industrie profiteerde van een niet aflatende groei van de export, maar ook van een sterke groei van de binnenlandse vraag. „Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit, zeker als de inflatie niet verder toeneemt”, aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weelen van de TU Eindhoven.

De opgaande lijn in de orderontvangst vertaalt zich vooralsnog niet in meer werkgelegenheid. Het aantal banen slonk opnieuw, in de geringste mate in 7 maanden. „Waar mogelijk bouwen bedrijven hun personeelbestanden nog af”, aldus Van Weelen.

Bron: Telegraaf

Lunch Ome Joops tour op IPKW (video)

Na 10 dagen samen te hebben opgetrokken tijdens Ome Joop’s Tour eindigt op woensdag 31 juli de karavaan met 140 deelnemers en 80 vrijwilligers in de Rijnhal in Arnhem.

De kinderen hebben niet alleen ruim 358 kilometer gefietst in de zinderende zon en stortregen maar ook enkele pretparken als Hellendoorn, de Efteling en Speelstad Oranje bezocht. En er is een indrukwekkend bezoek gebracht aan Herinneringskamp Westerbork. De kleurige Ome Joop’s Tourkaravaan werd in alle gemeenten gastvrij ontvangen en hebben de nacht doorgebracht in sporthallen.

Voordat de deelnemers finishen bij de Rijnhal hebben ze een afsluitende lunch gehad op IPKW. IPKW stelt al reeds geruime tijd een bedrijfsruimte beschikbaar aan Ome Joop's Tour.

De lunch vond plaats op een groot grasveld. De lunch werd aangeboden door Akzo Nobel.

Ome Joop’s Tour, verzorgt sinds 1950 bijzondere fietsvakanties voor kinderen. Dit gebeurt vanuit Arnhem waarbij een kleurige karavaan van kinderen en begeleidende vrijwilligers tien dagen door een groot gedeelte van Nederland trekt.

Gastvrij worden de meisjes en jongens in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar ontvangen in verschillende gemeentes, pretparken, sportaccommodaties en organisaties. De afgelopen jaren beleefden al ruim tienduizenden kinderen een unieke vakantie samen op de fiets en de daarbij aangeboden gevarieerde activiteiten. Deze worden mogelijk gemaakt door de inzet van een grote groep trouwe vrijwilligers en ondersteuning van bedrijven en instellingen. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn om dit alles te realiseren.

Meer informatie: www.omejoopstour.nl

Dertig laadpalen erbij in Arnhem

Arnhem krijgt er dit jaar 30 laadpalen voor elektrische auto’s bij. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een bijzondere concessie op de markt gezet. De gemeente heeft hiertoe besloten omdat de aanvragen van inwoners voor deze oplaadpunten zich blijven opstapelen.

Deze concessie voor de laadpalen is niet erg groot, maar uniek omdat de gemeente Arnhem aanstuurt op optimale marktwerking en een zo goedkoop mogelijke laadprijs. Dit doet Arnhem door allerlei zaken over te laten aan de markt én door enkele garanties te geven. Zo geeft de gemeente Arnhem de garantie dat bij een verbruik van minder dan 2000 kWh per jaar gemiddeld per paal, zij het verschil zal compenseren. Om het financiële risico af te dekken wordt € 10.000 gereserveerd vanuit het beschikbare budget voor luchtkwaliteit De concessie geldt voor 8 jaar. De gunningprocedure start op 1 augustus 2013. De eerste laadpalen moeten dan per 1 november 2013 worden geplaatst.

Met de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de Regio Food Valley en de provincie Gelderland is de gemeente Arnhem ook gestart met een concessie voor laadpalen. De eerste laadpalen uit deze concessie moeten in februari 2014 worden geplaatst. Met haar eigen concessie wil Arnhem de periode tussen november 2013 en februari 2014 overbruggen.

Deze innovatieve concessie past bij de rol die Arnhem als elektriciteitsstad speelt in de uitrol van de laadinfrastructuur in Nederland. De gemeente wil de kennis die zij opdoet met haar eigen concessie delen met andere gemeenten en regio’s in met name Oost-Nederland. Daarom heeft de gemeente Arnhem het ministerie van Economische Zaken aangegeven dat zij de zogenoemde Green Deal voor de uitrol van de laadinfrastructuur zal mede-ondertekenen als deze tegemoet komt aan de wensen van de G32 gemeenten.

Bron: Gemeente Arnhem

te huur

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Kantoorruimtes met industrieel karakter

Te huur op IPKW: top kantoorunits in het Gebouw HB. De buitenkant ademt de robuuste sfeer van weleer, wat in mooi contrast staat tot de moderne kantoren binnenin.

- ca. 850 vvo
- units vanaf ca. 125 vvo
- begane grond, 1e en 2e verdieping

Wil je meer weten? Bel Louis de Boer op (026) 384 46 46

Bekijk ons volledig aanbod

Partners IPKW