voorwoord

Open Dag en Techniekdag

Kom op zaterdag 11 oktober gratis naar de Open Dag en Techniekdag op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Beleef het industrieel erfgoed, de architectuur, de innovatie en de duurzaamheid. Bekijk hier het programma!

agenda

6 t/m 11 oktober

Green Tech Week

Lees meer

11 oktober, 11.00 - 17.00

Open Dag en Techniekdag Arnhem

Lees meer

Begin december

6e Green Industry Event: The New Economy

Lees meer

nieuws

IPKW opent met trots een nieuw parkrestaurant

IPKW opent met trots een nieuw parkrestaurant


IPKW opent met trots een nieuw parkrestaurant. Het duurzame en moderne onderkomen is de woonkeuken van IPKW, waar bedrijven en partners uit de cleantech branche elkaar ontmoeten tijdens een kop koffie, de lunch of tijdens de events die hier plaatsvinden.

Met grote ramen en een hoog plafond is het parkrestaurant een open en lichte plek, in een volledig opgeknapt industrieel gebouw. De ruimte bestaat uit verschillende, flexibel in te richten gedeeltes voor koffie, lunch en evenementen. Bovendien is er een terras, waar je ’s zomers heerlijk buiten kunt zitten.

Tijdens de Open Dag op 11 oktober kan iedereen kennismaken met de plek en het assortiment. Vanaf 13 oktober is het parkrestaurant op werkdagen geopend van 08.00 tot 18.00 uur.

150 miniwindmolens op IPKW

150 miniwindmolens op IPKW

Ruim 600 Gelderse basisschoolleerlingen bouwen in september en oktober echt werkende windmolens. In totaal worden op IPKW 150 windmolens van zes meter hoog gerealiseerd. Lees verder

Deze vormen samen een tijdelijk mini-windmolenpark. Het mini-windmolenpark wordt op 6 oktober geopend tijdens de Green Tech Week Oost Nederland. Gedurende vier maanden zijn de windmolens te bezichtigen op IPKW in Arnhem.

De bouw van de windmolens maakt deel uit van het project ‘Laat maar Waaien’ . Daarin leren leerlingen hoe windenergie werkt en welke techniek hier bij hoort. Netwerkbedrijf Alliander, Provincie Gelderland, Rijn en IJssel Energie Coöperatie, Gemeente Arnhem, I-Link, Groene Transitie, Technoplanet en IPKW maken dit project mogelijk.

De energie die de molens opwekken, is de eerste lokaal geproduceerde energie die de Rijn en IJssel Energie Coöperatie aan haar klanten kan leveren.

Lokaal opgewekte energie

Op een aantrekkelijke manier leren basisscholieren over techniek en duurzaamheid. Dit is het hoofddoel van dit project. Zij ervaren hoe het is om windenergie op te wekken in de eigen omgeving. Dit geldt ook voor alle mensen die het mini-windmolenpark komen bezichtigen.

Alliander onderzoekt de effecten van kleinschalige lokale opwek van windenergie op haar netwerk. Meer opwekken en terugleveren van energie vraagt om meer capaciteit op het net.  Daar moet op een slimme en betaalbare manier mee worden om gegaan.

Rijn en IJssel Energie doet met dit project ervaring op hoe deze lokale duurzame energie daadwerkelijk aan klanten in de regio geleverd kan worden.

Kom kijken

De feestelijke opening van het mini-windmolenpark is tijdens de start van de Green Tech Week Oost Nederland op 6 oktober. Vanaf dan is het mini-windmolenpark gedurende vier maanden te bewonderen. Dat kan bij de poort van Industriepark Kleefse Waard, Westervoortsedijk 73 in Arnhem (ter plekke wordt nog meer informatie gegeven). Tijdens de Open Dag van IPKW op 11 oktober kun je het mini-windmolenpark echt van dichtbij bekijken.

Inklappen
Eerste editie van de Green Tech Week

Eerste editie van de Green Tech Week

Rondom de Dag van de Duurzaamheid op 10-10-2014 vindt de eerste editie plaats van de Green Tech Week in Oost-Nederland. Elke dag staat in het teken van een duurzaam thema. Lees verder

De week is een initiatief van GreenTechAlliances, powered by kiEMT, Gelderland Valoriseert!, SEECE, VNO-NCW Midden, de Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De hele week zijn er activiteiten, startend met het GreenTech congres in Arnhem op 6 oktober. Professionals en geïnteresseerden in energie- en milieutechnologie kunnen hun hart ophalen.

Dagthema’s

Elke dag staat in het teken van een thema.
• Maandag 6 oktober: groene groei (financieel)
• Dinsdag 7 oktober: circulaire economie
• Woensdag 8 oktober: duurzaam bouwen en energiebesparing
• Donderdag 9 oktober: duurzame energie en mobiliteit
• Vrijdag 10 oktober: biobased economy en innovatie

Op zaterdag 11 oktober is de publieksdag. Op Industriepark Kleefse Waard zijn er tal van activiteiten, georganiseerd met het KennisCentrum Bèta Techniek, VNO-NCW, Rijn IJssel, Zijm, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Maarten van Rossum, van Wijnen, Technoplanet en Opleidingsbedrijf Installatiewerk.

Bron: energienext.nl
 
Inklappen
Dalkia start energievoorziening op IPKW

Dalkia start energievoorziening op IPKW

Het verkooptraject van Nuon de Kleef aan Dalkia is afgerond. Per 1 september 2014 verzorgt Dalkia de levering van utilities en afvalwaterzuivering voor huurders op IPKW. Lees verder

Het verkooptraject van Nuon de Kleef aan Dalkia Industriediensten B.V. (Dalkia) is afgerond. Per 1 september 2014 zal Dalkia de levering van utilities en afvalwaterzuivering voor huurders op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gaan verzorgen.

Dalkia kijkt er naar uit om samen met de huurders te werken aan hun duurzaamheiddoelstellingen en te voldoen aan hun energievraag. Daarnaast hoopt Dalkia tevens een goede bijdrage te kunnen leveren aan de totaalvisie van IPKW.

De komende weken zal Dalkia contact opnemen met de huurders van IPKW voor een afspraak, om te kijken naar de wensen en behoeftes binnen de organisatie. Tijdens de afspraak zal Dalkia ook meer achtergrondinformatie geven over wie zij zijn en waar zij voor staan.

Lees meer over de samenwerking tussen IPKW en Dalkia op ipkw.nl/dalkia.

Inklappen
IPKW-Collectie op Dutch Design Week 2014

IPKW-Collectie op Dutch Design Week 2014

De IPKW-Collectie - meubilair van industrieel (rest)materiaal afkomstig van IPKW - staat op het meest toonaangevende designevenement van Europa: de Dutch Design Week 2014. Lees verder

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is met de zogeheten IPKW-Collectie vertegenwoordigd op het meest toonaangevende designevenement van Europa: de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven. De IPKW-Collectie bestaat uit meubels ontworpen door de op het park gevestigde productdesigners Klaas Kuiken en Luuk Wiehink en gemaakt van materiaal afkomstig van industriële (productie)processen op IPKW.

Kuiken en Wiehink zijn langs verschillende bedrijven op IPKW geweest om te bekijken welke materialen geschikt zijn voor het maken van meubilair. Door in te grijpen in de industriële (productie)processen en een onderdeel hiervan te gebruiken in hun ontwerpen, willen zij de schoonheid van de hedendaagse maakindustrie laten zien.

De uiteindelijke collectie bestaat uit lampen van vezeldoekjes (Freudenberg), stoelpoten, tafels en krukjes van Accoya hout (Accsys Technologies), kuipstoelen van aramide (Teijin Aramid) en tafelbladen en zitvlakken voor krukjes van petflessen (4Pet Recycling).

De collectie is een concreet voorbeeld van synergie tussen de creatieve industrie en de maakindustrie. IPKW ziet het als haar taak om deze twee sectoren – beide breed vertegenwoordigd op het innovatieve bedrijventerrein – meer en beter met elkaar te verbinden. Dat gebeurt onder andere in Gebouw SB, waar zowel startende als reeds succesvolle (product)designers laagdrempelig ruimte kunnen huren en gebruik kunnen maken van een gedeelde werkplaats. Kijk voor meer informatie op ipkw.nl.

De IPKW-Collectie is tijdens de Dutch Design Week onder de noemer ‘real industrial design’ te bewonderen bij Eat Drink Design @ Kazerne aan de Paradijslaan 2-8 in Eindhoven. Tevens wordt de collectie in gebruikgenomen als interieur voor het nieuwe Parkrestaurant op IPKW, dat op 11 oktober opengaat.

De meubels en hun herkomst
4Pet Recycling houdt zich bezig met het recyclen van gebruikte petflessen. De ontwerpers maken tafelbladen en zitvlakken van een drap die wordt gebruikt voor het dagelijks schoonmaken van de recyclemachines. Hiermee krijgt het de uitstraling van graniet. In het eindproduct is terug te zien dat het materiaal is gegoten, waardoor het maakproces goed zichtbaar blijft.

Freudenberg Household Products is producent van onder andere hoogwaardige textiele reinigingsproducten. Hun vezeldoekjes zijn gebruikt voor lampenkappen. Vanuit de eigenschappen van zemen is het ontwerp gemaakt en zijn de lampen geproduceerd; wanneer de zeem nat is, is hij zeer rek- en vormbaar, eenmaal opgedroogd is de zeem hard en behoudt het zijn vorm.

Teijin Aramid is wereldleider in aramide, een duurzame vezel die vijf keer sterker is dan staal en die onder ander wordt gebruikt in de automobielsector. Vanuit restmateriaal dat Teijin opkoopt zijn stoelen gelamineerd. Door het materiaal laag voor laag op te bouwen ontstaat er een sterk zitvlak dat ultralicht en flinterdun is. Het eindresultaat is een comfortabele kuipstoel van hightech materiaal met een industriële uitstraling.

Accsys Technologies is een bedrijf dat zich kenmerkt door nieuwe hoogwaardige ontwikkelingen op het terrein van het chemisch veredelen (acetyleren) van hout. Het Accoya hout is een blank hout, waarmee het mooi past bij het groene pet en het gele aramide van de stoelen, tafels en krukjes. Door de eigenschappen van Accoya hout (het krimpt, rot en verkleurt niet) is het niet nodig dit na te bewerken, waardoor de meubelstukken een pure uitstraling krijgen.

Over de Dutch Design Week
De Dutch Design Week in Eindhoven is een grootschalig internationaal event, dat jaarlijks plaatsvindt en waar design in allerlei facetten naar voren komt. Op tientallen plaatsen verspreid over de stad zijn (veelal gratis) exposities, lezingen en tentoonstellingen te bewonderen. De Dutch Design Week 2014 is van 18 t/m 26 oktober. Kijk voor meer informatie op ddw.nl.

Inklappen

Meer nieuws

Video Green Industry Event: Design & Technology

In Gelderland bestaat de behoefte aan een krachtige beweging of netwerk waarbinnen de creatieve industrie en de maakindustrie met elkaar worden verbonden. Deze verbinding zal ertoe leiden dat er substantieel meer business wordt gegenereerd binnen, maar vooral ook tussen deze twee industrieën, die breed vertegenwoordigd zijn in Gelderland.

Dat gaat echter niet vanzelf. Het talent is er, maar er zijn inspanningen nodig om de industrieën beter een plek te geven in onze economie en samenleving en deze te laten groeien. Een aantal Gelderse initiatiefnemers wil hier graag invulling aan geven. Deze initiatiefnemers zijn Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, ArtEZ, Nedcam, Stichting kiEMT, Gelderland Valoriseert!, Kamer van Koophandel, Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en Industriepark Kleefse Waard (IPKW).

Centraal staat de vraag wat de creatieve industrie en de maakindustrie voor elkaar kunnen betekenen. Het kan daarbij gaan om hoe je tot een product komt (bijvoorbeeld door creatieve sessies en een vernieuwende manier van (samen)werken), hoe design bijdraagt aan de uitstraling en identiteit van een product, hoe materiaalgebruik en nieuwe technieken bepaalde kunst mogelijk maakt en vooral: op welke manier de combinatie van deze uiteenlopende vakgebieden kan leiden tot iets nieuws, tot duurzame innovaties.

Kick-off: bekijk hieronder de videoterugblik!

Brandweertrainingscentrum vernieuwd

Op 29 augustus jl. heeft het Brandweertrainingscentrum een open dag georganiseerd. De aanleiding van deze open dag was de verbouwing van het oefencentrum. De gasten konden de nieuwe stookgebouwen, trainingsmogelijkheden en faciliteiten bekijken.

Hennepteelt op IPKW voor duurzame kleding

StexFibers heeft samen met Pantanova en Stichting Texperium een subsidie toegekend gekregen van ruim € 200.000,-, voor het ontwikkelen van hennepvezels voor de textielindustrie. De subsidie wordt verstrekt door de Provincie Gelderland in het kader van programma Energietransitie.

Momenteel staat op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem een zogenaamde stoomexplosie-installatie, die ruwe vezels van de hennepplant verwerkt tot een verspinbare vezel voor de textielindustrie. Deze machine is doorontwikkeld door de in incubator de Greenhouse gevestigde startup StexFibers. Louis de Boer, incubatormanager van de Greenhouse, is trots op de toegekende subsidie. "StexFibers is één van onze pareltjes in de Greenhouse op IPKW. De subsidie bewijst dat de Provincie Gelderland potentie zien in deze business.”

Met het subsidiegeld wordt een nieuwe hennepketen opgezet van teelt tot garens. Dit gebeurt door StexFibers, exploitant van hennepteelt Pantanova en innovatiecentrum Texperium, die een katoenspinmachine installeert voor de verwerking van hennepvezels. Deze nieuwe keten heeft de potentie om een nieuwe industrie te worden en wereldwijd marktaandeel van de katoensector over te nemen, om zo de textielindustrie te verduurzamen.

Hennep als duurzame grondstof voor kleding

StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te verfijnen, zodat deze kunnen worden gebruikt voor de productie van hoge kwaliteit garens. Textiel- en kledingfabrikanten krijgen op die manier een nieuwe en veel duurzamere grondstof tot hun beschikking. Momenteel is de verspilling van vers water enorm bij de productie van katoen en worden veel insecticiden en pesticiden gebruikt.

Hennep heeft voor de productie van textiel 95% (!) minder water nodig dan katoen en voor de teelt zijn geen chemicaliën nodig. Hiermee is dit gewas een zeer duurzaam alternatief voor andere natuurvezels, temeer omdat vezelhennep gewoon als akkerbouwgewas kan worden geteeld in Nederland. Hennepvezels zijn sterker en zachter dan katoen, absorberen en ademen beter en hebben bovendien een antibacteriële werking.

De hennep die wordt gekweekt is overigens alleen geschikt om te dragen en niet om te roken – je wordt er niet high van maar misselijk.

Bootcamp nu ook op donderdag

Begin mei zijn we gestart met bootcamplessen op IPKW. Alle werknemers op IPKW kunnen hier gratis aan deelnemen. In eerste instantie zijn we begonnen met een les op de maandag.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en hebben we er al flink wat bootcamplessen op zitten.

We zijn blij te kunnen melden dat het een groot succes is! Op dit moment hebben we een enthousiaste groep van ongeveer 40 sportievelingen. Daardoor gaan wij de bootcamples uitbreiden en ook op de donderdag aanbieden.

Dit houdt dus in dat we vanaf 1 september iedere maandag en donderdag om 17.15 uur starten met bootcamp.

Wil je ook meedoen? Laat het weten via m.huinink@ipkw.nl of 026 384 46 46!

te huur

Ken jij de nieuwe huurder van Gebouw LB?

Ken jij de nieuwe huurder van Gebouw LB?

Het volledig gerenoveerde Gebouw LB is op zoek naar huurders. Ken jij iemand die op IPKW thuishoort? Draag een nieuwe huurder aan en ontvang vindersloon.

Gebouw LB is een hoogwaardig bedrijfspand met een duurzame energiehuishouding en een innovatief laadplein voor de deur. De industriële sfeer gecombineerd met een open en moderne inrichting maken Gebouw LB tot een uniek gebouw in de regio.

- units vanaf ca. 250 m² vvo (flexibel in te richten)
- kantoorruimte, onderzoeksruimte, laboratorium en/of werkplaats te huur
- duurzame energiehuishouding

Neem vrijblijvend contact op met Diederik Brunings op 026 384 46 46 of d.brunings@ipkw.nl

Ga naar GebouwLB.nl of bekijk ons volledig aanbod.

uit de oude doos

IPKW in oorlogstijd

IPKW in oorlogstijd

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT