voorwoord

Bekijk de videoterugblik!

Op 21 april ging het Clean Mobility Center vol ambitie van start tijdens het 8e Green Industry Event. Bekijk de videoterugblik!

agenda

4 en 5 juni

Fashion + Design festival
Lees meer

23 t/m 26 juni

Arnhemse Stockdagen
Lees meer

1 oktober

Open Dag IPKW
Lees meer

nieuws

Burgemeester opent bijzonder gebouw op IPKW

Burgemeester opent bijzonder gebouw op IPKW


De Arnhemse burgemeester Herman Kaiser opende onlangs het herontwikkelde Gebouw SB voor TÜV Rheinland Nederland. Gezien de historie, herontwikkeling, gebruiker en plek – een zichtlocatie op Industriepark Kleefse Waard – heeft Gebouw SB alles in zich om een icoon in de regio te worden. Lees verder op ipkw.nl/opening-tuv.

ONE en Powerlab verhuizen naar IPKW

ONE en Powerlab verhuizen naar IPKW

Met de komst van ONE en Powerlab is IPKW twee mooie regionale initiatieven rijker. ONE vestigt zich in incubator de Greenhouse, Powerlab in Gebouw LB. Lees verder

ONE staat voor Oost Nederland Energie(k). In de veranderde wereld van vandaag liggen er veel technische kansen en uitdagingen voor duurzame energieopwekking en energiebesparing. Het samenwerkingsverband ONE zorgt dat de installatietechnicus van de toekomst klaar is om deze uitdagingen aan te gaan.

Met het vestigen van ONE komt ook het Powerlab naar IPKW. Het Powerlab is een ontmoetingsplek voor bedrijven en onderwijs om kennis te delen en innovatie te verspreiden, wat moet leiden tot meer inzicht in de snelle ontwikkelingen in de Energiesector. Het gaat dus zowel om kennis op conceptueel niveau als vaktechnische kennis op het gebied van duurzame energie in de installatiebranche.

Vanaf september wordt door ONE onder andere invulling gegeven aan diverse onderwijsprogramma’s.

Inklappen
Save the date: Open Dag op 1 oktober

Save the date: Open Dag op 1 oktober

Na het overweldigende succes van 2014 - met maar liefst 15.000 bezoekers! - organiseert IPKW ook dit jaar een Open Dag. Maak op 1 oktober kennis met het park en haar bedrijven. Lees verder

In 2014 hebben we samen met velen van jullie een fantastische Open Dag georganiseerd, waarbij we aan de buitenwereld hebben laten zien waar ieder bedrijf aan werkt en waar we samen aan werken. Zie hier een kleine terugblik en foto’s van deze geweldige dag.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en zijn er veel positieve ontwikkelingen geweest, zowel bij jullie IPKW’ers als op het park zelf. Vandaar dat we graag weer samen met jullie een Open Dag organiseren, en wel op zaterdag 1 oktober van dit jaar.

Doel
Met deze Open Dag willen wij laten zien wat er allemaal voor mooie initiatieven, processen, projecten en ontwikkelingen gaande zijn ‘achter de poort’. Iets waar wij trots op zijn en wat wij graag willen delen met alle Arnhemmers, partners, relaties en natuurlijk familie, jong en oud.

Samenwerking
IPKW maakt zich sterk voor het verbinden van partijen en het zoeken van samenwerkingen op alle fronten. Zo ook tijdens de Open Dag. Naast deze Open Dag zal op 1 oktober namelijk wederom de Techniekdag plaatsvinden op IPKW. De Techniekdag richt zich op het enthousiasmeren van kinderen voor techniek, via diverse doe-activiteiten.

Een extra toevoeging dit jaar is dat Innovate: Arnhem en IPKW de handen ineenslaan om te laten zien wat voor innovaties er in Arnhem en omstreken plaatsvinden. Vorig jaar was de eerste editie van Innovate: Arnhem in en om de Stadhuishal. Klik hier voor een korte impressie. Dit jaar zal IPKW als nieuwe extra locatie worden toegevoegd aan dit evenement.

Door de samenwerking ontstaat op 1 oktober één groot event dat bol staat van de innovatie, energie, inspiratie en techniek.

Ben je op IPKW gevestigd en heb je interesse om deel te nemen in welke vorm dan ook? Mail ons!

 

Inklappen
120 HAN-studenten actief op IPKW

120 HAN-studenten actief op IPKW

120 studenten van de Informatica Communicatie Academie (ICA) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werken tot juli actief op IPKW aan verschillende projecten. Lees verder

Door de nu nog leegstaande kantoorruimte op de derde verdieping van Gebouw GE beschikbaar te stellen werkt IPKW mee aan het dichter bij elkaar brengen van onderwijs en het bedrijfsleven.

De HAN-studenten behoren tot drie semesters van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD), onderdeel van de ICA. Klik hier voor een beschrijving van de drie verschillende projecten.

Inklappen
Productdesign-hotspot tijdens Stockdagen

Productdesign-hotspot tijdens Stockdagen

Tijdens de Arnhemse Stockdagen kunnen dit jaar ook designers van buiten het park exposeren en verkopen op 'productdesign-hotspot' IPKW. Lees verder

Dit jaar vieren de Arnhemse Stockdagen hun eerste lustrum en dat gaat gepaard met twee nieuwe locaties. Zo zal niet de Stadhuishal het centrum zijn van de Stockdagen, maar het spiksplinternieuwe Building26. Daarnaast wordt ook productdesign grootser opgezet, en wel op IPKW. Dit jaar kunnen ook productdesigners van buiten het park zich inschrijven om te exposeren en te verkopen vanaf deze innovatieve en creatieve plek.

Tijdens de Arnhemse Stockdagen openen Nederlandse topontwerpers en high-end winkeliers de deuren van hun voorraadkasten voor vier dagen: van donderdag 23 juni t/m zondag 26 juni.

Naast stoffen, fournituren, kleding, sieraden en tassen wordt er door de Arnhemse Stockdagen steeds meer aandacht geschonken aan productdesign. Vanuit de visie van IPKW om synergie te creëren tussen de creatieve industrie en maakindustrie en vanwege het feit dat een groot aantal productdesigners gezamenlijk op het park is gevestigd (zie ook ipkw.nl/design) kiest de organisatie van de Stockdagen er voor om IPKW groots neer te zetten als productdesign-hotspot.

Waar vorig jaar nog alleen designers van het park hun deuren openden, zal dit jaar een volledige industriële hal ingericht worden als magazijn van waaruit ook designers van buiten het park hun stock kunnen verkopen. Daarnaast zijn ter inspiratie de ateliers van de op IPKW gevestigde productdesigners geopend.

Extra IPKW Café
Op 23 juni vindt tijdens de Stockdagen een extra editie plaats van het IPKW Café, in Evenementenhal VB op het park.

Inklappen

Meer nieuws

Kevin van Braak op Sonsbeek 2016

Deze keer geen dode olifant op ware grootte. Geen bureaus van dictators en evenmin hoge muren als verwijzing naar de Hellfire-pas in de Birmaspoorlijn. Tijdens Sonsbeek 2016 maakt Kevin van Braak alleen maar een houtwerkplaats.

"Ik heb zestig kuub hout gekregen van de winterkap in het park", zegt Van Braak (40). Hij staat op Industriepark Kleefse Waard, waar zijn atelier is, naast een reusachtige stapel verzaagde beuken, berken, esdoorns, eiken en sparren. "Er zijn twee lintzagen op gesneuveld en van een andere zaag zijn twaalf tanden afgebroken", vertelt hij. Dat vindt hij mooi. "Sonsbeek was oorlogsgebied. Die stammen zitten vol met granaatsplinters."

De helft van het hout gaat op aan de bouw van de werkplaats, die 17 bij 9 meter groot wordt en vijf verspringende dakjes krijgt, zoals ouderwetse fabriekshallen. In het interieur komen werkbanken, draaibanken, zaag- en schaafmachines. Bij Van Braaks atelier liggen ook al de metalen dragers waarin de balken van het gebouw komen te rusten. De wanden, die in metalen lijsten worden gevat, kunnen worden verwijderd, zodat het publiek naar binnen kan kijken.

Is een werkplaats kunst? "Een kunstproject", zegt Van Braak. Hij wil tijdens de Sonsbeekexpositie namelijk 25 tot 30 kunstenaars, ontwerpers en architecten uitnodigen om in zijn werkplaats aan de slag te gaan. Dagelijks een stuk of tien. Ieder mag maken wat hij of zij wil. De resterende dertig kuub hout is beschikbaar als materiaal. "Zo hoop ik dat in de drie maanden dat de expositie duurt allerlei producten om de werkplaats heen komen te staan", zegt Van Braak.

Hij kan al een aantal namen noemen van collega's die komen. Sagi Croner, Gabriël Lester, Rob Sweere, Jair Straschnow, Floris Schoonderbeek, Klaas Kuiken, Melle Smets, Jasmijn Visser, Atelier Van Lieshout en uit Londen Officie for Creative Architecture. OXT gaat Van Braaks kunstproject heten, naar het hormoon oxyton, dat mensen een gevoel van verbondenheid geeft als ze zich samen inspannen. "Zo gaan wij ook samen zweten", zegt Van Braak. "En contact maken met het publiek. Dat is een andere doelstelling van dit project."

Van Braaks moeder is afkomstig uit Indonesië, net als ruangrupa, het curatorencollectief dat de Sonsbeekexpositie heeft samengesteld. Een van zijn meest indrukwekkende projecten is een voorstelling geweest met wajangpoppen die hij maakte over de lotgevallen van zijn opa als krijgsgevangene van de Japanners. "Het had misschien voor de hand gelegen dat ik nu weer iets met mijn Indonesische wortels had gedaan, maar dat doe ik dus juist niet", zegt hij. Onnavolgbaar als een kunstenaar kan zijn.

Bron: gelderlander.nl

Klik hier om de ontwikkelingen te volgen.

VA communication by design naar IPKW

VA communication by design heeft haar intrek genomen in Gebouw HB op IPKW. Dit historische pand, waar voorheen de directie van AkzoNobel kantoor hield, is in 2006 volledig gerenoveerd en is het eerste herontwikkelproject van Schipper Bosch op IPKW. De originele raampartijen en het klassieke interieur in de hal worden gecombineerd met een moderne kantooruitstraling voor wat voorheen de Vormgeversassociatie heette.

Het bedrijf verlaat na veertig jaar de Achterhoek om naar Arnhem te verhuizen. “Infrastructuur, ligging, uitstraling en het ondernemende klimaat gaven de doorslag om naar IPKW te gaan”, aldus directeur Wouter Botman. VA communication by design richt zich op de B2B-markt en ondersteunt opdrachtgevers bij hun strategische communicatie. Samen met VA verhuist ook Uitgeverij Boekschap naar het park.

Gedeputeerde Staten op werkbezoek

Afgelopen maand bracht het voltallige college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland, inclusief Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning) en Algemeen Directeur Pieter Hilhorst, een werkbezoek aan IPKW.

Het gezelschap kreeg een uitgebreide rondleiding langs de diverse innovaties, werkplekken en projecten op het park. Na een introductie in het Poortgebouw werd een bezoek gebracht aan het proefveld, incubator de Greenhouse, restaurant De Waard en Allego. Daarna volgde een presentatie over het Clean Mobility Center en werd het net in gebruikgenomen herontwikkelde kantoor van KplusV bezocht. De tour eindigde bij de productdesigners in Gebouw HE.

Turkse bussen krijgen aandrijflijn van EL-KW

Bussen van het Turkse merk Karsan moeten binnenkort rondrijden met een elektrische aandrijflijn 'made in Arnhem', door EL-KW. Het bedrijf, gevestigd op IPKW, wordt ook Karsan-importeur voor Nederland, België en Luxemburg.

De coalitie Arnhem-Akçalar (Karsans vestigingsplaats) werd op 21 april gepresenteerd op IPKW, waar later die dag de officiële start van het Clean Mobility Center plaatsvond. Die bundeling van kennis op het gebied van duurzame mobiliteit is 1 van de redenen dat de Turken in Arnhem neerstrijken.

Licentie
Karsan is in eigen land een gevestigde auto- en bussenfabrikant en fabriceert daar in licentie onder meer modellen van Peugeot, Hyundai en Renault. De moderne dieselbussen, standaard voorzien van een lage vloer, gaan van groot (een capaciteit van 59 personen), via middel (33) naar klein (21).

Doelgroepen
Dat maakt de Karsan-vloot interessant voor het Nederlandse openbaar vervoer, maar ook voor bijvoorbeeld doelgroepenvervoer, verwacht Jeroen Geurts van EL-KW, dat eerder voor de gemeente Arnhem werkte aan een Trolley 2.0.

Geurts verwacht dat de overeenkomst met Karsan Arnhem zo'n 20 arbeidsplaatsen kan opleveren, afhankelijk van het verkoopsucces.

Bron: De Gelderlander

Zie ook het artikel 'Turken zijn op milieumissie'

te huur

Flexibele verhuur

Flexibele verhuur
Te huur op IPKW: ideale kantoorruimtes voor zzp’ers en kleine bedrijven op zichtlocatie aan de Westervoortsedijk in Gebouw GE.
 
- 20, 30 of 40 m2, aan elkaar te schakelen, met gedeelde faciliteiten
- gunstig huurtarief en kortlopende contracten
- ideale ligging bij de ingang van het park
- ook gemeubileerde ruimtes beschikbaar

Bekijk de brochure (pdf) van Gebouw GE.

Interesse om een keer te komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met Mathijs Buddingh' via 026 384 46 46 of mathijs@ipkw.nl.

Bekijk hier ons volledige aanbod

uit de oude doos

Gebouw SB tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gebouw SB tijdens de Tweede Wereldoorlog

Partners IPKW

  • kiEMT
  • Gemeente Arnhem
  • Oost NV
  • ISPT
  • Veolia